برندهای بسیاری به تولید انواع هدفون ها میپردازند. در حال حاضر خریدارانی که به دنبال محصول مناسب با نیاز خود باشند، با پیچیدگیهای بسیاری مواجه خواهند شد. مشخصات هدفون برای کاربران معمولی بسیار پیچیده خواهند بود و باید تسلط زیادی به فیزیک، الکترونیک و ریاضی داشته تا درک خوبی از این مشخصات فنی داشته باشید. با این حال نباید فراموش کرد که کیفیت نهایی هر هدفون مانند هر دستگاه در دنیای امروز، از روی مشخصات فنی قابل درک و پیشبینی نیست. ما سعی می میکنیم در این مقاله به انواع هدفونه بپردازیم و در مقالههی آتی توضیحاتی درباره مشخصات فنی به شما خواهیم داد.
این ایر یا داخل گوش
هدفونهای اینایر (In-ear) کوچکترین نمونههای موجود هستند و داخل گوشها قرار میگیرند که آنها را ایرفون نیز مینامند. این دسته از هدفونها در فاصلهی نزدیکی از پردهی گوش قرار میگیرند؛ به همین دلیل شاهد تولید کیفیت صدای بالایی از این دسته از محصولات هستیم. ایرفونها همچنین به دلیل قرارگیری داخل گوش، به صورت قابل توجهی مانع از ورود نویز و صدای محیط به گوش میشوند.
ایرفونها در بخش انتهایی خود دارای پوشش نرمی هستند که آن را ایرباد (Earbud) مینامند. عموما سازندههای ایرفونها، محصولات خود را با ایربادها در اندازههای متفاوتی عرضه میکنند تا کاربران با توجه به اندازهی کانال داخل گوش خود، از بهترین آنها استفاده کنند. استفاده از اندازهی نامناسب ایربادها، میتواند تاثیر زیادی روی تجربهی کاربری بگذارد و علاوه بر ورود میزان زیادی از صدای محیط، در نهایت منجر به افتادن ایرفونها از گوش شود.
ایرفونها به دلیل اندازهی کوچک خود، قابلیت حمل بالایی دارند و برای لذت از موسیقی در فعالیتهای بدنی و باشگاههای ورزشی، گزینهی ایدهآلی به شمار میآیند. با این حال اندازهی کوچک این محصولات، باعث شده است تا خروجی صدایی برابر با هدفونهای بزرگتر را نداشته باشند.
نقاط قوت:
- قابلیت حمل بالا: با توجه به ابعاد کوچک و وزن اندک ایرفونها، آنها گزینهی ایدهآلی برای کاربرانی است که همواره در حرکت و سفر بوده و به دنبال محصولی کاربردی هستند.
- عایقبندی صدا: ایربادها به دلیل قرارگیری در داخلی لالهی گوشی، توانایی زیادی در عایقسازی محیط برای عدم خروج صدای موسیقی به بیرون یا ورود نویز محیط اطراف به داخل گوشی دارند.
- گزینهی مناسب هنگام فعالیتهای ورزشی: اگر به دنبال گزینهای مناسب برای تجربهی موسیقی هنگام تحرک یا فعالیتهای ورزشی هستید، ایرفونها به لطف اندازهی کوچک و وزن کمتر در کنار قرارگیری کامل در داخل لالهی گوش، امکان افتادن را بسیار کاهش میدهند.
نقاط ضعف:
- کیفیت صدا: اگر کیفیت بالا اولویت اول خرید شما است و به دنبال تجربهی دقیق موسیقی هستید، ایرفونها به دلیل درایورهای کوچکتر توانایی کمتری در پخش صدا در مقایسه با برادرهای بزرگتر خود دارند.
- گره خوردن سیمها: یکی از بزرگترین معضلات ایرفونهای سیمی، گره خوردن سیم آنها است. راهکارهای مختلفی برای حل این مشکل توسعه یافتهاند اما هیچ یک تاکنون موفق به حل کامل این مشکل نشدهاند.
بیشتر بخوانید: Audio Jack چیست؟
آن ایر یا روی گوش
هدفونهای آنایر (On-ear) اندازهی بزرگتری نسبت به ایرفونها دارند و روی لالهی گوش قرار میگیرند. این دسته از هدفونها صدا را مستقیم به داخل کانال گوش هدایت میکنند. با این حال هدفونهای روی گوش، صدای محیط را به خوبی ایزوله نمیکنند و عموم مواقع صدای موسیقی در حال پخش نیز به محیط بیرون نشت پیدا میکند.
بسیاری از کاربران آنایرها را راحتتر از هدفونهای اینایر میدانند و همچنین این دسته از محصولات حرارت کمتری در داخل گوش ایجاد میکنند که در نتیجه در دراز مدت آسیب کمتری به سیستم شنوایی وارد میشود. با این حال هدفونهای آنایر به دلیل قرار گیری روی گوشها، در استفادهی طولانی منجر به آزار لالهی گوش میشوند. خرید نمونهی مناسب و مطابق با گوش، نکتهی بسیار مهمی است که هر کاربری هنگام خرید باید آن را رعایت کند. هدفونهای روی گوش ترکیب مناسبی از کیفیت صدای عالی، عدم آسیب به سیستم شنوایی و قابلیت حمل بالا هستند.
نقاط قوت:
- قابلیت حمل خوب: شاید این دسته از هدفونها به اندازهی ایرفونها قابلیت حمل بالایی نداشته باشند، اما همچنان به لطف اندازهی کوچکتر و وزن کمتر خود، برای جابجایی مداوم گزینهی مناسبی هستند. برخی از انواع این هدفونها قابلیت تا شدن و قرارگیری در کیفی مخصوص برای بهبود این مولفه را نیز دارند.
- باتریهای بزرگتر: در صورتی که به دنبال خرید گزینههای بیسیم هستید، هدفونهای آنایر به لطف ابعاد بزرگتر، باتریهای حجیمتری نیز دارند تا امکان لذت طولانیتری از موسیقی داشته باشید.
- کیفیت صدای بهتر: بسیاری از هدفونهای آنایر به لطف درایورهای بزرگ خود، کیفیت صدای خروجی خوبی را نیز به همراه خواهند داشت.
نقاط ضعف:
- قابلیت حمل سختتر نسبت به ایرفونها: با وجود ابعاد کوچکتر این هدفونها نسبت به انواع دورگوش، هدفونهای رویگوش گزینهی مناسبی برای قرارگیری در جیب نیستند.
- عدم عایقبندی مناسب: هدفونهای روی گوش ضعیفترین نمونهها در عایقبندی محیط پخش موسیقی نسبت به نمونههای درونگوش یا دورگوش هستند.
اُوِر ایر یا دور گوش
یکی از انواع هدفون ها، هدفون دورگوش می باشد. هدفونهای اُور ایر (Over-ear) به اندازهی بزرگ خود، هنگام استفاده تمام لالهی گوش را احاطه میکنند و دور آن قرار میگیرند. اندازهی بزرگ این دسته از هدفونها باعث شده است تا سازندگان بتوانند از درایورهای بزرگ و قدرتمندتری بهره ببرند که منجر به سطح بالاتر صدا و باس عمیقتر میشوند. همچنین در هدفونهای دور گوش، درایورها در فاصلهی دورتری نسبت به پردهی گوش قرار میگیرند که این موضوع منجر به ایجاد صدایی فراگیر و شبیهسازی تجربهی موسیقی در استودیوها میشود.
هدفونهای دور گوش به واسطهی پوشش کامل محیط اطراف لالهی گوش، توانایی بالایی در جلوگیری از ورود نویز و صدای محیط دارند. با این حال به دلیل اندازهی بزرگ این هدفونها، قابلیت حمل پایینتری دارند.
با این که با قاطعیت نمیتوان اذعان کرد که کیفیت صدای خروجی هدفونهای روی گوش بهتر از سایر نمونهها است، اما این دسته از محصولات همچنان گزینهی اول کاربران حرفهای است.
نقاط قوت:
- بهترین کیفیت صدا: هدفونهای بزرگ دورگوش بهترین نمونهها برای پخش موسیقی با کیفیت بالا هستند. درایورهای بزرگ تاثیرگذارترین مولفه در تجربهی بالای موسیقی این دسته از هدفونها هستند.
- باتریهای حجیم: با وجود ابعاد بزرگ هدفونهای دور گوش، تعجبی ندارد که این دسته از محصولات به حجیمترین باتریها در میان انواع هدفون مجهز هستند.
- راحتی بالا: به دلیل قرارگیری ابرهای هدفون دور لالهی گوش و عدم تماس آنها، هدفونهای Over-the-Ear در کنار تقسیم بهتر وزن، راحتی بیشتری را در استفادهی طولانی مدت به ارمغان میآورند.
نقاط ضعف:
- قابلیت حمل ضعیف: هدفونهای دور گوش برای جابجایی بالا طراحی نشدهاند و ابعاد بزرگ و وزن بیشتر آنها، امکان حمل همیشگی را سلب میکنند. البته برخی از مدلها همراه با کیف مخصوص عرضه میشوند؛ اما این موضوع به معنی حمل سادهی آنها و استفاده در هر شرایطی نیست.
- قیمت: بسته به برند و مشخصات فنی، هدفونهای دور گوش بازهی قیمت گستردهای دارند. اما عموما نمونههای باکیفیت این دسته از هدفونها نسبت به برادران کوچکتر خود قیمت بیشتری دارند.
- توان مورد نیاز: درایورها بزرگ به توان بیشتری برای فعالیت نیاز دارند و به همین دلیل برخی از نمونههای باکیفیت هدفونهای دورگوش، به آمپلیفایر برای پخش موسیقی محتاج هستند. پس پیش از خرید نمونههای گران، از تواناییهای پخشکنندهی خود نیز مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: چگونه هدفون و هندزفری اصلی و جعلی سامسونگ رو از هم تشخیص بدهیم ؟
بلوتوث و بیسیم
با افزایش استقبال کاربران از دستگاههای موبایل، هدفونهای بدونسیم و بلوتوث نیز اکنون بازار به مراتب داغتری نسبت به سالهای گذشته دارند. حذف جک هدفون در پرچمداران موبایل نیز یکی دیگر از مهمترین دلایل رجوع کاربران به این دسته از هدفونها است.
هدفونهای بدون سیم از باتری داخلی برای فعالیت بهره برده و با استفاده از بلوتوث به پخشکننده میشوند.
نقاط قوت:
- حذف سیم: نبود سیم بزرگترین مشخصه و البته نکتهی مثبت در هدفونهای بلوتوث است که کاربر از گره خوردن مداوم، امکان قطع شدن و سایر مشکلات آن راحت میکند.
- کیفیت صدای خوب: کاربران حرفهای همواره استفاده از هدفونهای عادی را به انواع بیسیم ترجیح میدهند؛ زیرا معتقد هستند کیفیت پخش صدا در این دسته از هدفونها هیچگاه به کیفیت انتقال سیگنال با سیم نخواهند رسید. با این حال طی سالهای گذشته و با پیشرفت فناوری بلوتوث، هدفونهای بیسیم اکنون توانایی بسیار بالایی در پخش موسیقی دارند. البته پیش از خرید در نظر داشته باشید که پخشکنندهی شما از نسخهی بلوتوث هدفون پشتیبانی کند.
نقاط ضعف:
- عمر باتری: نگرانی از اتمام شارژ هدفون، یکی از بزرگترین معضلات استفاده از هدفونهای بیسیم است. این موضوع در رابطه با انواع ایرفون بیشتر جلوه میکند و برخی مواقع تنها منجر به نارضایتی کاربران خواهد شد. پس پیش از خرید حتمااز عمر باتری هدفون مدنظر خود و میزان استفادهی روزانهی خود از آن، اطمینان حاصل کنید.
- تداخل امواج: یکی از بزرگترین مشکلات دستگاههای بیسیم، امکان تداخل امواج است. با این حال با پیشرفت تکنولوژی بیسیم، شاهد کاهش قابل توجه این مشکل هستیم.
- تطابق استاندارد ارتباطی: با این که پیشرفت فناوری بلوتوث منجر به افزایش محسوس کیفیت پخش موسیقی در هدفونهای بیسیم شده است، اما مشکلاتی نظر عدم تطابق هدفونهای جدید با گوشیهای قدیمیتر که از کدکهای aptX و LDAC پشتیبانی نمیکنند، همچنان موجود است.
پشتباز و پشتبسته
هدفونها جدا از اندازهی خود، در دو دستهی پشت باز (Open back) یا پشت بسته (Closed back) قرار میگیرند که به باز یا بسته بودن بخش پشتی هدفون اشاره دارد. عموما هدفونهای پشت باز را انواع دور گوش تشکیل میدهند.
هدفونهای پشتبسته، صدای محیط را ایزوله کرده و همچنین شدت صدای بیشتری را به گوشها ارسال میکنند. اما نمونههای پشتباز، صدای محیط را نیز به گوشها انتقال میدهند و همچنین موسیقی در حال پخش به محیط اطراف نیز نشت پیدا میکند. اما این خصلت موجب تولید صدایی طبیعی مانند استودیوها میشود که کاربران حرفهای و موسیقیسازان را به خود جلب میکند.
منبع: زومیت