متخصصان میگویند ضدعفونی کردن سطوح آلوده به ویروس کرونا شامل دو مرحله میشود، اما بسیاری از مردم در حال نادیده گرفتن مرحله اول هستند.
ویروس کرونا عمدتاً از طریق سرفه و عطسه در محیط منتشر میشود و تا مدتی روی سطوح مختلف فعال میماند. برای کاهش احتمال مبتلا شدن به بیماری کووید ۱۹، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) توصیه کرده تا قسمتهایی که مدام به آنها دست زده میشود، مثل دستگیره دربها، سینک ظرفشویی و توالت را تمیز کرد.
اما تمیز کردن با ضدعفونی کردن فرق دارد؛ تمیز کردن شامل شستن محل مورد نظر با آب و صابون میشود ولی ضدعفونی کردن یعنی استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن انواع جرمها.
«Cory Chalmers»، متخصص ضدعفونی کردن مناطق آلوده به بیماریهای واگیردار و مدیرعامل شرکت ارائه خدمات نظافت Steri-Clean میگوید: «مهمترین مرحله، مرحله تمیز کردن است. بسیاری از مردم پس از پاشیدن ضدعفونی کننده روی سطح، بلافاصله با دستمال آن را پاک میکنند. اما با این کار ماده ضدعفونی کننده فرصت عمل کردن پیدا نمیکند.»
علت این است که سطوح آلوده با جرمهایی به نام «زیستلایه» (Biofilm) پوشیده شدهاند که در برابر ضدعفونی کننده مقاومت میکنند. باید ابتدا این پوشش را از بین برد تا ماده ضدعفونی کننده بتواند باکتریها و ویروسهای زیر را از بین ببرد.
«Chalmers» میگوید در اولین قدم باید دستمال آغشته به صابون را روی سطح کشید تا زیست لایه پاک شود. او میگوید نباید از یک دستمال برای تمیز کردن تمام قسمتهای خانه استفاده کرد چون دستمالها تا حدی ظرفیت جمع کردن جرمها را دارند و پس از آن فقط جرمها را در محیط پخش خواهند کرد.
پس از تمیز کردن میتوان ماده ضدعفونی کننده را روی سطح اسپری کرد. «Chalmers» میگوید روی بطری بیشتر ضدعفونی کنندهها مدت زمان مورد نیاز برای باقی ماندن آنها روی سطح برای از بین بردن جرمها نوشته شده است. برخی ضدعفونی کنندهها به ۱۰ دقیقه و برخی به تنها ۳۰ ثانیه برای از بین بردن باکتریها و ویروسها نیاز دارند.
تحقیقات محققان هنگ کنگی نشان میدهد این ویروس میتواند تا ۳ ساعت روی کاغذ و دستمال کاغذی و تا ۲ روز روی پارچه فعال بماند. مدت زمان فعال ماندن ویروس کرونا روی سطوح مختلف را در ادامه میبینید:
طبق این تحقیق، ویروس کرونا میتواند مدت زمان بسیار بیشتری (نزدیک به ۴ روز) روی پول کاغذی و شیشه فعال بماند. البته مدت زمان فعال ماندن به رطوبت و دمای محیط هم بستگی دارد. محققان هنگ کنگی دریافتند ویروس کرونا در دمای زیر ۳.۸ درجه سانتی گراد تا دو هفته در لوله آزمایشگاه فعال میماند، اما در دمای زیر ۳۷ درجه سانتی گراد فقط یک روز میتواند دوام بیاورد.
بسته به نوع سطح میتوان ویروس کرونا را به حال خود رها کرد تا پس از مدتی از بین برود اما از آنجا که برای شناخت ویروس کرونا به تحقیقات بیشتری نیاز است، «Chalmers» میگوید روش امنتر این است که سطح را ابتدا تمیز و سپس ضدعفونی کرد.
منبع: دیجیاتو