اگر به فکر یادگیری این ۱۰ زبان برنامه‌نویسی باشید بیکار نخواهید ماند

زبان برنامه نویسی
برنامه‌نویسی قلب تپنده دنیای امروز است. کمتر صنعتی را پیدا می‌کنید که بدون وجود برنامه‌های کاربردی قادر به ادامه کار باشند. حتا بازاریابان نیز برای تحلیل بازارهای هدف به نرم‌افزارهای کاربردی نیاز دارند. با این توصیف مشاهده می‌کنیم که دنیای ما در سیطره زبان‌های برنامه‌نویسی قرار دارد. در نتیجه افرادی که به فکر یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی باشند، دغدغه خاصی از بابت پیدا کردن کار نخواهند داشت.
بهتر است بخوانید :

تاکنون مقالات مختلفی در ارتباط با کاربردهای مختلف زبان‌های مطرحی همچون جاوااسکریپت، سی شارپ، پایتون، سی، سی‌پلاس پلاس، روبی، سوئیفت، آبجکتیو سی، و…. منتشر شده و افراد کم و بیش با این زبان‌ها آشنایی دارند، بر همین اساس در این مقاله به سراغ زبان‌های دیگری رفته‌ایم که نسبتا خاص منظوره هستند. همین موضوع باعث شده افراد مسلط به این زبان‌ها بتوانند شغلی با درآمد خوب پیدا کنند. با این مقدمه به سراغ معرفی برخی از این زبان‌ها می‌رویم.

۱. GoLang

GoLang

زبان Go بر پایه برنامه‌نویسی چند ریسمانی ساخته شده است و مجهز به قابلیت است که به جای ریسمان از Goroutineها یا همان رویه‌های Go استفاده کرده که این رویه‌ها ۲ کیلوبایت از حافظه Heap را مصرف می‌کنند. در نتیجه یک برنامه می‌تواند از میلیون‌ها رویه به شکل همزمان استفاده کند. گو یک زبان برنامه‌نویسی کامپایل شده و دارای قابلیت Garbage Collection و همروند است که توسط گوگل طراحی شده است. از ویژگی‌های کاربردی آن می‌توان ایستایی بودن، گسترش‌پذیری به سیستم‌های بزرگ، عدم نیاز به محیط‌های توسعه یکپارچه خاص و پشتیبانی از شبکه و چند پردازشی اشاره کرد.

۲. زبان برنامه نویسی‌آر

زبان برنامه نویسی‌آر

R، یک زبان برنامه‌نویسی و محیط نرم‌افزاری برای محاسبات آماری و علم داده‌ها است. بسته‌هایی که دامنه فعالیت‌های این زبان را گسترش می‌دهند به توسعه‌دهندگان اجازه داده‌اند از این زبان برای انجام وظایف مختلف (بیشتر در ارتباط با مبحث تحلیل داده‌ها و داده‌کاوی) استفاده کنند. همین موضوع باعث شده تا زبان آر برای انجام تجزیه و تحلیل‌های داده‌ اکتشافی (exploratory data analysis) به گزینه مناسبی تبدیل شود. زبان برنامه‌نویسی آر با سایر زبان‌های برنامه‌نویسی همچون سی‌پلاس‌پلاس، جاوا و سی یکپارچه می‌شود.

این زبان برنامه‌نویسی متن‌باز، تحت لایسنس عمومی گنو عرضه شده و به رایگان در دسترس است. R، حاوی محدوده گسترده‌ای از تکنیک‌های آماری (شبیه به مدل‌سازی خطی و غیرخطی، آزمون‌های کلاسیک آماری، تحلیل سری‌های زمانی، رده‌بندی، خوشه‌بندی و…) و قابلیت‌های گرافیکی است. در محیط R، کدهای ویژوال بیسیک، سی، سیپلاس‌پلاس و فورترن قابلیت اتصال و فراخوانی هنگام اجرای برنامه را دارند و کاربران می‌توانند توسط کدهای سی، مستقیماً اشیا R را ویرایش کنند. اگرچه نرم‌افزار R اغلب برای انجام محاسبات آماری استفاده می‌شود، این زبان برنامه‌نویسی قابل استفاده در محاسبات ماتریسی است و در این زمینه، هم‌رده زبان‌هایی همچون متلب (MATLAB) است. R، همچنین نرم‌افزار قدرتمندی برای ایجاد اشکال گرافیکی و نمودارها است.

۳. Dart

Dart

دارت (Dart) زبان برنامه‌نویسی توسط داده شده توسط گوگل است. دارت قرار است در بلندمدت جایگزین جاوااسکریپت شود که زبان داخلی مرورگرهای وب است. دارت راه‌حلی برای مشکلات موجود در جاوا اسکریپت (شبیه به مشکل حافظه) است که کارایی بهتر، قابلیت استفاده ساده‌تر برای پروژه‌های بزرگ و امنیت بیشتری را فراهم می‌کند. گوگل تلاش دارد تا دارت را پیچیده‌تر کند و ویژگی‌ها و قابلیت‌های فراوانی به آن بیافزاید.

دارت زبانی بر پایه کلاس، وراثت یگانه و شی‌گرایی است که گرامر آن شبیه زبان سی است و دارای رابط‌ها، reified generics کلاس‌های انتزاعی و Optional typing است. دارت به گونه‌ای طراحی شده که روی مرورگرهای مدرن اجرا شود، چه به صورت اجرا روی ماشین مجازی که درون مرورگرها تعبیه شده یا به صورت کامپایل شده به زبان جاواسکریپت. ماشین مجازی دارت همچنین برای اجرای برنامه‌های دارت روی سرور یا خط فرمان طراحی شده‌ است. به‌طور مثال پروژه دارت کتابخانه‌هایی جهت کار با ورودی خروجی شبکه و دایرکتوری‌ها را فراهم می‌کند.

۴. MATLAB

MATLAB

متلب (MATLAB) یک محیط نرم‌افزاری برای انجام محاسبات عددی و یک زبان برنامه‌نویسی نسل چهارم است. کار با متلب ساده است. در حقیقت تمام داده‌ها در متلب به شکل یک ماتریس ذخیره می‌شوند. به‌طور مثال، یک عدد (اسکالر) به شکل یک ماتریس ۱*۱ ذخیره می‌شود. یک رشته شبیه The Sun is to hot به شکل ماتریسی با یک سطر و چندین ستون (که تعداد ستون‌ها به تعداد کاراکترها است) ذخیره می‌شود. حتی یک تصویر به شکل یک ماتریس سه بعدی ذخیره می‌شود که بُعد اول و دوم آن برای تعیین مختصات نقاط و بُعد سوم آن برای تعیین رنگ نقاط استفاده می‌شود. فایل‌های صوتی نیز در متلب به شکل ماتریس‌های تک ستون (بردارهای ستونی) ذخیره می‌شوند. علاوه بر توابع فراوانی که خود متلب دارد، برنامه‌نویس نیز می‌تواند توابع جدید تعریف کند. متلب برای گروه‌های مختلف مهندسان رشته‌های مختلف از جمله مهندسی برق، مکانیک، رایانه و… کاربرد بسیاری دارد.

۵. Erlang

Erlang

ارلنگ  (Erlang) یک زبان برنامه‌نویسی همه‌منظوره، همروند با قابلیت Garbage Collection است که از رویکرد زمان اجرا پشتیبانی می‌کند. زبان ارلنگ برای دستیابی به مدل برنامه‌نویسی همروندی از مدل اکتور (Actor Model) استفاده می‌کند. زبان فوق با هدف پشتیبانی و توسعه برنامه‌های توزیعی با آستانه تحمل بالا در برابر خطا و بلادرنگ طراحی شده ‌است.

۶. Julia

julia

جولیا زبان توسعه داده شده توسط آزمایشگاه هوش مصنوعی و علوم رایانه‌ای دانشگاه MIT موسوم به CSAIL است. زبانی که متن‌باز است، بیش از ۲۰۰۰ بسته ثبت شده برای آن عرضه شده و بیش از ۸۰۰ انجمن فعال متشکل از برنامه‌نویسان مجرب از آن پشتیبانی می‌کنند. رشد سالانه این زبان نزدیک به ۹۰ درصد اعلام شده و تاکنون نزدیک به سه میلیون بار دانلود شده است. همگی این آمارها بیان‌گر این موضوع هستند که ما با یک زبان روبه‌رشد سروکار داریم. از ویژگی‌های شاخص زبان جولیا می‌توان به به رویکرد هومویکونیک بوده آن اشاره کرد که کدهای برنامه جزء داده‌های برنامه شناخته می‌شوند که رویکرد فوق امکان برنامه‌نویسی پویا را در اختیار برنامه‌نویس قرار می‌دهد. همچنین در تعریف توابع انعطاف‌پذیر است و در نتیجه امکان تعریف روال‌ها و عملگرهای محاسباتی جامع برای ساختارهای داده متفاوت را ارائه می‌کند.

۷. #F

اف شارپ (F Sharp) زبان برنامه‌نویسی تابعی طراحی شده توسط مایکروسافت است. اف شارپ را باید یک زبان منحصر به فرد در حوزه پارادایم تابعی توصیف کرد که از الگوهای برنامه‌نویسی تابعی، امری و شیءگرایی پشتیبانی می‌کند. برنامه‌نویسان می‌توانند از اف شارپ برای ساخت تولید کدهای جاوا اسکریپت و کار با پردازنده گرافیکی استفاده کنند. متن باز بودن و کامپایلر چندسکویی این امکان را می‌دهد تا اف شارپ را برای ساخت نرم‌افزارهای مهم و کاربردی و حتا ساخت کرنل به کار گرفت. پشتیبانی کامل محیط توسعه یکپارچه از اف شارپ باعث شده تا برنامه‌نویسان در زمان کار با این زبان به بهترین و کامل‌ترین قابلیت‌های کاربردس دسترسی داشته باشند.

۸. PHP

پی‌اچ‌پی (PHP) یک زبان برنامه‌نویسی شیءگرا و ایده‌آل‌ترین زبان برای طراحی و توسعه وب‌سایت‌ها است. به عبارت دقیق‌تر، اگر به دنبال آن هستید که سایتی ایده‌آل در اختیار داشته باشید باید به یک توسعه‌دهنده پی‌اچ‌پی سفارش ساخت وب‌سایت را بدهید! البته توسعه‌دهندگان می‌توانند برای مقاصد عمومی نیز از پی‌اچ‌پی استفاده کنند. کدهای این زبان توسط یک سرور وب که پی‌اچ‌پی روی آن نصب شده، تفسیر شده و امکان جایگذاری کدها به شکل مستقیم درون کدهای اچ‌تی‌ام‌ال فراهم است.

زبان پی‌اچ‌پی همچنین از واسط خط فرمان نیز پشتیبانی می‌کند. این قابلیت می‌تواند برای ساخت نرم‌افزارهای غیر وبی یا نرم‌افزارهایی با واسط گرافیکی کاربری استفاده شود. در ابتدا، زبان پی‌اچ‌پی به صورت یک زبان مفسری پیاده‌سازی شد و امروزه نیز این پیاده‌سازی پرکاربردترین نسخه مورد استفاده است. البته تعدادی مترجم نیز برای این زبان ایجاد شده‌اند. از مترجم‌های مطرح زبان پی‌اچ‌پی می‌توان به فالانگر اشاره کرد که کد پی‌اچ‌پی را به بایت‌کد زبان میانی مشترک (CIL) تبدیل می‌کند و هیپ‌هاپ که به صورت منبع‌باز توسط فیس‌بوک توسعه داده می‌شود. مترجم هیپ‌هاپ با تبدیل کد پی‌اچ‌پی به کد زبان سی پلاس‌پلاس می‌تواند سربار سرور را تا ۶ برابر کمک کند.

۹. Scala

Scala

اسکالا (Scala)  یک زبان برنامه‌نویسی شیءگرا و تابعی است که با هدف ساخت نرم‌افزار‌های گسترش‌پذیر با رویکرد چابک و سریع و به دور از مشکلات رایج طراحی شده است. اسکالا ترکیبی از زبان‌های شی‌گرا همچون روبی و جاوا با زبان‌های تابعی همچون هاسکل و ارلنگ است. از دیدگاه چالاکی و کارایی، برخی از کارشناسان اسکالا را ترکیب دو رویکرد برنامه‌نویسی پویا و ایستا توصیف می‌کنند. از جمله دلایل دیگری که باعث محبوب شدن این زبان می‌شود ترکیب نحوی منعطف است. از ویژگی‌های شاخص این زبان باید به رایگان و متن باز بودن، ایستا و بررسی در زمان کامپایل (Type-safe)، شی گرا، تابعی، انعطاف‌پذیر، پشتیبانی توسط طیف وسیعی از کتابخانه‌ها و… اشاره کرد. بد نیست بدانید که هیچ‌یک از زبان‌های برنامه‌نویسی مطرح همچون جاوااسکریپت، سی، گو، جاوا، روبی و نمونه‌های مشابه تمامی خصایص این زبان را به‌طور یکجا در اختیار ندارند.

۱۰. TypeScript

TypeScript  را باید نسخه مایکروسافتی زبان جاوااسکریپت توصیف کنیم. زبان برنامه‌نویسی فوق با ارائه یکسری قابلیت‌های کاربردی شبیه به بسط دادن نوع‌ها، کلاس‌ها و ماژول‌ها به گونه‌ای که امکان اجرای آن‌های روی پلتفرم‌های مختلف فراهم شود موفق شد کاستی‌های زبان جاوااسکریپت را جبران کند. کتابخانه‌های بسیاری برای آن عرضه شده که به نظر می‌رسد به راحتی می‌توانید از آن‌ها در typescript استفاده کنید.

منبع : مجله شبکه 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب اخیر