مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

مارچوبه چیست؟

نام علمی مارچوبه، Asparagus officinalis می باشد، که متعلق به خانواده نیلوفرها است و به خاطر خواص درمانی آن ارزشمند تلقی می شود. مارچوبه در زبان انگلیسی (Asparagus) یک واژه یونانی است که به معنی “جوانه” است و حدود ۳۰۰ گونه از این جوانه در سراسر جهان وجود دارد.

مارچوبه یا آسپاراگوس یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین سبزیجات بومی اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیاست که به رنگ های سبز، سفید و بنفش در طبیعت یافت می شود.

مارچوبه سفید چون دور از نور خورشید رشد می کند، کلروفیل ندارد به همین دلیل به سفید رنگ دیده می شود و مارچوبه بنفش هم به دلیل مقادیر بالای آنتوسیانین که دارد به این رنگ در طبیعت دیده می شود.

مارچوبه مزایای زیادی برای بدن دارد که از آن جمله می توان به لاغری و کاهش وزن، بهبود هضم غذا و کاهش فشار خون بالا اشاره کرد.مارچوبه از آن دسته گیاهانی است که در آشپزی کاربردهای زیادی داشته و داری خواص درمان شگفت انگیزی است. اثر دارویی این گیاه از ریشه به جوانه بیشتر می شود و کاربرد آن در علوم همچنین سیستم های پزشکی بومی مانند سیدها، آیورودا و طب یونانی آزمایش و اثبات شده است.

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

حقایق تغذیه ای مارچوبه

مارچوبه منبع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین های ضروری است. مارچوبه غنی از ویتامین A، ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبو فلین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B5 (پانتووتنیک اسید)، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین E (آلفا توکوفرول) و ویتامین K (فیلووینون) می باشد.

گنجینه های معدنی که در مارچوبه ذخیره شده اند عبارتند از آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، روی، سلنیوم و پتاسیم. مارچوبه حاوی مقادیر بسیار کمی کالری بدون کلسترول و همچنین سدیم پایین است. علاوه بر این، منبعی غنی از فیبر می باشد که برای بدن ضروری است.

طریقه مصرف مارچوبه

مارچوبه را می توان به صورت خام، آب پز، بخار پز و کبابی برای تهیه انواع سالاد سبزیجات، سوپ مارچوبه، املت، فریتاتا، پاستا، سس و همچنین برای تزیین بشقاب سبزیجات به کار برد.

مارچوبه خام را برای تهیه ترشی و شوری استفاده می کنند.

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

ارزش غذایی مارچوبه (۱۰۰ گرم)

  • کالری : ۲۰
  • چربی : ۰.۲ گرم
  • کربوهیدرات : ۳.۹ گرم
  • پروتئین : ۲.۲ گرم
  • فیبر : ۱.۸ گرم
  • قند : ۱.۹ گرم

بیشتر بخوانید: روش های تشخیص زعفران اصلی از تقلبی

طبع مارچوبه چیست؟

طبیعت و مزاج گیاه مارچوبه گرم و خشک می باشد. مارچوبه (به انگلیسی : Asparagus) و (نام علمی : Asparagus officinalis) سرشار از ویتامین A، ریبوفلاوین، فولات، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K، آهن، روی، پتاسیم و فسفر است.

  • مارچوبه یک گیاه علفی است که طول آن تا ۱.۵ متر هم می رسد.
  • این سبزی پر خاصیت در ایران در مازندران، کرمانشاه، اراک و آذربایجان شرقی و غربی کاشته می شود.
  • پرو بزرگ‌ترین صادر کننده مارچوبه در جهان است و چین و مکزیک در رتبه‌ های بعدی قرار دارند.

خواص مارچوبه:

خوردن مارچوبه اگرچه باعث ایجاد بو در ادرار می‌شود اما زمانی که وارد بدن گردد مزایای زیادی برای آن خواهد داشت.

می‌تواند به کاهش وزن کمک کند:

این گیاه نه تنها چربی و کالری اندکی دارد (یک پیمانه از آن تنها ۳۲ کالری دارد) بلکه حاوی فیبرهای محلول و نامحلول زیادی است و همین امر آن را به یک ماده عالی برای کاهش وزن تبدیل کرده است.

از آنجایی که بدن فیبر را آهسته‌تر از سایر مواد هضم می‌کند، زمانی که مواد حاوی فیبر مصرف می‌کنید حس سیری بیشتری خواهید داشت و خیلی دیر گرسنه می‌شوید.

فیبر به شما کمک می‌کند حس سیری داشته باشید و همین امر برای کاهش وزن بسیار مفید است. همچنین فیبر موجود در مارچوبه برای یبوست نیز عالی است و باعث پایین آوردن کلسترول خون می‌شود.

برای اینکه قدرت این گیاه را چند برابر کنید، می‌توانید آن را با تخم مرغ آب پز مصرف نمایید. ترکیب مارچوبه غنی از فیبر با پروتئین تخم مرغ باعث ایجاد حس سیری بیشتری می‌شود.

بیشتر بخوانید :  بهترین چای ها برای لاغری کدامند

به دستگاه ادراری کمک می‌کند:

مارچوبه حاوی سطح بالایی از آمینو اسید آسپاراژین است و همین موضوع باعث می‌شود یک ادرار آور طبیعی باشد. به عبارت دیگر مصرف مارچوبه به شما کمک می‌کند مایعات اضافی را از بدن دفع کنید و از ایجاد عفونت‌های مجاری ادرار جلوگیری خواهد کرد.

زمانی که زنان به اندازه کافی دفع ادرار ندارند می‌توانند از این ماده استفاده کنند.

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

سرشار از آنتی اکسیدان است:

مارچوبه (به خصوص قسمت‌های بنفش رنگ آن) سرشار از آنتوسیانین است که به میوه‌ها و سبزیجات رنگ قرمز مایل به بنفش می‌دهد و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است که می‌تواند به بدن شما در مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک کند.

زمانی که مارچوبه را برای خوردن آماده می‌کنید، سعی کنید زیاد آن را نپزید. اگرچه پختن سبزیجات باعث فعال شدن مواد ضروری آن می‌شود اما پخت طولانی مدت ممکن است مواد مغذی را از بین ببرد.

حاوی ویتامین E است:

مارچوبه منبع غنی از ویتامین E است که یک آنتی اکسیدان قوی و مهم محسوب می‌شود. این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و بدن را از تاثیرات مضر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌نماید.

برای اینکه بتوانید از مزایای مارچوبه به صورت کامل بهره مند شوید، آن را با مقدار کمی از روغن زیتون تفت دهید. بدن ویتامین E را به همراه چربی جذب می‌کند. زمانی که مارچوبه به همراه روغن زیتون پخته شود اسیدهای چرب سالم به همراه ویتامین E وارد بدن خواهد شد.

می‌تواند اثرات خماری را کاهش دهد:

در صورت مصرف نوشیدنی‌های الکلی ، امکان کاهش اثرات خماری با مارچوبه وجود دارد. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۰۹ نشان می‌دهد که آمینو اسیدها و مواد معدنی موجود در مارچوبه ممکن است خماری را کاهش دهد و از کبد در برابر سموم الکل مراقبت نماید.

یک گیاه ضد نفخ:

زمانی که صحبت از نفخ و روش‌های درمان آن به میان می‌آید، مارچوبه انتخاب خوبی است. این گیاه به تقویت کلی سیستم گوارشی بدن کمک می‌کند. به خاطر وجود کربوهیدرات‌هایی که هضم نمی‌شوند و به تعادل باکتری‌های خوب کمک می‌کنند، این گیه می‌تواند نفخ معده را کاهش دهد. از آنجایی که این گیاه ادرارآور طبیعی است می‌تواند به دفع مایعات اضافی از بدن کمک کند.

یک منبع عالی از اسید فولیک است:

خوردن ۴ برگ از مارچوبه می‌تواند ۲۲ درصد از نیاز روزانه شما به اسید فولیک را تامین کند. اسید فولیک برای زنانی که قصد بارداری دارند بسیار ضروری است. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که مکمل‌های اسید فولیک خطر زایمان زودرس را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

باعث بهبود باروری می‌شود:

ریشه این گیاه به طور گسترده ای در طب آیورودا ستایش می شود و معروف به شاتاوری است که در زبان آنها به معنی “کسی است که ۱۰۰ شوهر دارد”. شاتاوری دارای خواص شهوت زا است و برای تنظیم هورمون ها و درمان اختلالات جنسی زنان و مردان استفاده می شود. شاتاوری خواص ضد اضطراب دارد و به درمان ضعف جسمی و ذهنی در مردان کمک می کند. همچنین به افزایش میل جنسی کمک می کند و تعداد اسپرم و حرکت آن را افزایش می دهد. در زنان، مارچوبه اثبات شده است که در سندرم یائسگی و کم خونی موثر است. شاتاوری به عنوان یک شیرآور برای زنان شیرده مورد اعتماد واقع شده است و برای اثربخشی آن در بهبود کیفیت و کمیت شیر مادر ارزشمند است، در عین حال، اشتها زنان شیرده را افزایش میدهد. مطالعات انجام شده روی حیوانات اثرات مثبتی بر اندام های تناسلی و غدد پستان زنانی که مقدار کافی مارچوبه مصرف کردند، را اثبات کردند.

بیشتر بخوانید : نمک دریا یا نمک تصفیه شده؟ کدامیک را مصرف کنیم؟

سرشار از ویتامین K است:

مارچوبه به همراه سایر سبزیجات با برگ سبز، منبع خوبی از ویتامین K است. این ویتامین برای انعقاد خون و سلامت استخوان‌ها ضروری است. زمانی که صحبت از سلامت استخوان به میان می‌آید افراد تنها کلسیم را در نظر می‌گیرند در حالیکه ویتامین K نیز بسیار مهم است. این ویتامین به جذب کلسیم کمک می‌کند.

حال شما را خوب می‌کند:

این گیاه سرشار از فولات است. فولات یک ویتامین B است که می‌تواند حال روحی شما را بهبود ببخشد. محققان ارتباطی بین سطح پایین فولات و افرادی که از افسردگی رنج می‌برند پیدا کرده اند. این گیاه حاوی سطح بالایی از تریپتوفان (یک آمینو اسید) است که می‌تواند حس و حال افراد را بهتر کند. محتوای فولات بالا در مارچوبه به کاهش خطر وزن پایین نوزاد در هنگام تولد و نقص جنین در دوران بارداری کمک میکند. فولات برای رشد جنین ضروری است. همچنین به دلیل اثر دیورتیک آن به کاهش عوارض اِدم یا حفظ آب در بافت های بدن کمک می کند.

مارچوبه چیست و چه خواصی دارد؟ - حرفه ای

مبارزه با سندرم پیش از قاعدگی:

عصاره مار چوبه می تواند به طور موثر برای کاهش نفخ پیش از قاعدگی استفاده شود. وجود مواد مغذی ضروری به مبارزه با افسردگی و خستگی و همچنین کاهش گرفتگی قاعدگی کمک میکند. همچنین به کنترل قند خون و حفظ تعادل هورمونی در طول قاعدگی کمک می کند.

لطفا به این نوشته امتیاز دهید و نظرات خود را در این مورد با ما در میان بگذارید.

قبلی «
بعدی »

من در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل کردم.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مطالب اخیر