اینکه ما الان مشغول چه کاری هستیم خیلی مهم نیست؛ مهم اینه که بتوانیم آن کار را به بهترین نحو انجام دهیم تا پیشرفت کنیم و به شغلی که دوست داریم، دست پیدا کنیم. هرکسی برای اینکه بتواند در شغل یا کسبوکارش موفق باشد، باید اطلاعات کسبوکار بالایی داشته باشد؛ به همین خاطر، برای شروع میتوانید از کتابهایی که در زیر معرفی میکنیم شروع کنید.
خلق مدل کسبوکار
کتاب «خلق مدل کسبوکار» نوشتهی «الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» یکی از کتاب مفید در حوزه کسبوکار است که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد. این کتاب یکی از مهمترین آثار در حوزهی کارآفرینی و راهاندازی کسبوکار است که پس از انتشار با استقبال بسیار زیادی از سوی خوانندگان در سراسر دنیا روبهرو شد. این اثر با زبانی ساده و روان و با استفاده از روشهای خلاقانه و جدید مباحث مرتبط با مدلهای کسبوکار را عنوان کرده و اطلاعات جامع و مفصلی دربارهی بوم کسبوکار بیان کرده است. مدل کسبوکار یکی از مهمترین مفاهیم اصلی در موفقیت مؤسسات و سازمانهای بزرگ است و نقش اساسی در تعیین میزان موفقیت یک کسبوکار دارد. «الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» در این اثر براساس سالها تلاش و فعالیت این کتاب را نوشتهاند و مثالهای واقعی از دنیای کسبوکار ارائه کردهاند.
- آیا دارای روحیهی کارآفرینی هستید؟
- آیا دائم در اندیشه ارزشآفرینی و ایجاد کسبوکارهای جدید یا بهبود و تحول سازمان خود هستید؟
- آیا در حال تلاش برای یافتن راههای جدید بهمنظور کنار گذاشتن روشهای قدیمی و منسوخ در مسیر پیشبرد کسبوکار خود هستید؟
«الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» نویسندگان کتاب «خلق مدل کسبوکار» معتقد هستند که اگر جواب فردی به سه سؤال بالا مثبت است، این کتاب بهترین اثری میتواند باشد که در زندگی خود با آن روبهرو شده است. این کتاب بینش عمیقی دربارهی ریشه و ماهیت مدلهای کسبوکار ارائه و مدلهای قدیمی و جدید کسبوکار را توصیف میکند. کتاب «خلق مدل کسبوکار» به فنهای خلاقانه، چگونه جایگاهیابی مدل در فضای رقابتی شدید حال حاضر و چگونگی هدایت فعالیتهای یک سازمان به سمت طراحی مجدد مدل کسبوکار میپردازد.
کتاب «خلق مدل کسبوکار» مناسب مدیران، کارآفرینان و افراد فعال در حوزهی کسبوکار است. این اثر به افراد آموزش میدهد پیش از شروع هر کاری باید چه نکاتی را مدنظر بگیرند و بر چه اساسی مدل مناسب خود را طراحی کنند. این کتاب در پنج بخش اصلی تمامی نکات لازم جهت آشنایی و بهرهبرداری از مدلهای کسبوکار پویا و قابل استفاده را بیان میکند که عبارتاند از:
- تابلوی طراحی مدل کسبوکار: ابزاری برای توصیف، تحلیل و طراحی مدلهای کسبوکار
- الگوهای مدل کسبوکار براساس مفاهیم توسعه داده شده توسط متفکران پیشرو عرصه کسبوکار
- تکنیکها برای کمک به طراحی مدل کسبوکار
- تفسیر مجدد استراتژی از نگاه مدل کسبوکار
- فرآیندی عمومی برای کمک به طراحی مدلهای کسبوکار که تمامی مفاهیم، تکنیکها و ابزارهای خلق مدل کسبوکار را به یکدیگر پیوند میدهد.
موضوع اصلی کتاب «خلق مدل کسبوکار» نوشتهی «الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» تابلوی طراحی مدل کسبوکار است. تابلوی طراحی مدل کسبوکار به تعریف این کتاب زبانی مشترک برای توصیف، مصورسازی، ارزیابی و تغییر مدلهای کسبوکار است. تابلوی طراحی مدل کسبوکار از نه جز اصلی تشکیل شده است که عبارتاند از:
- بخشهای مشتری
- ارزشهای پیشنهادی
- کانالها
- ارتباط با مشتری
- جریانهای درآمدی
- منابع کلیدی
- فعالیتهای کلیدی
- مشارکتهای کلیدی
- ساختار هزینه
«الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» در کتاب «خلق مدل کسبوکار» پس از توضیح کامل دربارهی تابلوی طراحی مدل کسبوکار و هر یک از نه جز سازندهی آن، ارزیابی تفصیلی سوآت برای هر کدام از اجزای سازنده را نیز بررسی میکنند. این دو نویسنده بر این باور هستند ارزیابی مدل کسبوکار بسیار مهم و حائز اهمیت است و نگاه به اجزای آن به صورت جزئی میتواند راهی درست و هوشمندانه برای ارائهی ایدههای جدید و خلاقیت باشد. آنها معتقد هستند یکی از راههای مؤثر برای ارزیابی مدل کسبوکار استفاده از ترکیب تحلیل کلاسیک سوآت است. از این طریق میتوان قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدات هر مدل کسبوکار را بررسی و میزان آنها را ارزیابی کرد.
«الکساندر استروالدر» و «ایو پیگنیور» در کتاب «خلق مدل کسبوکار» از استراتژی اقیانوس آبی نیز صحبت میکنند. این مفهوم که توسط فردی دیگر به نام کیم و مابورنیا پیشتر بیان شده، روشی مناسب برای به چالش کشیدن ارزشهای پیشنهادی و مدلهای کسبوکار و کاوش بخشهای جدید مشتریان است. نویسندگان کتاب «خلق مدل کسبوکار» بر این باور هستند تابلوی طراحی مدل کسبوکار با ارائه تصویر جامع بصری، چگونه تغییر یک بخش از مدل کسبوکار و تأثیر آن بر روی سایر بخشها را نشان میدهد و بدینصورت مفهوم اقیانوس آبی را کامل میکند.
مناسب چه کسانی است
- کارآفرینان، مدیران و رهبران کسب و کارهای کوچک و بزرگ؛
- استادان و دانشجویان رشته مدیریت بازرگانی؛
- کسانی که مایل هستند با ابزارهایی کاربردی در زمینه مدیریت کسب و کارها آشنا شوند؛
- افرادی که از کسب و کار خود، نتیجه سود آوری بهدست نیاوردهاند.
۴ ساعت کار در هفته
تیم فریس، نویسنده این کتاب، کسی است که توانست درآمد ۴۰ هزار دلاری خود در سال با ۸۰ ساعت کار در هفته را به درآمد ماهانه ۴۰ هزار دلار با تنها ۴ ساعت کار در هفته برساند؛ او رمز این موفقیت بزرگ را در قالب نکات، راهکارها و اصولی موثر، در کتاب ۴ ساعت کار در هفته منتشر کرد. که میتواند کتاب مفیدی در حوزه کسبوکار باشد.
این کتاب که به عقیده خیلی از افراد، جزو کتابهایی است که در هر قرن تنها یکی از آنها منتشر میشود، آن قدر مورد استقبال قرار گرفت که تا کنون بیش از ۲ میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است.
تیم فریس در این کتاب، باورهای قدیمی در مورد کار و ثروت را از ذهن ما پاک کرده و به ما میآموزد که چگونه میتوانیم ما هم، به چنان پیشرفتی که او در زندگی خود دست یافت، برسیم و در دنیای زیبای ثروتمندان جدید (The New Rich)، زندگی خود را هرچه شادتر بگذارانیم.
در بخشی از این کتاب میخوانیم :
” اگر بتوانید یک سبک زندگی ایجاد کنید که پول به صورت خودکار وارد زندگیتان شود و نیازی به تلاش روزانه نباشد، در این صورت میتوانید کارهایی را که دوست دارید انجام دهید. اگر با خودتان میگویید که این زندگی ایدهآل همه است اما چطور میتوان به آن رسید، به شما میگویم که برای برای اینکار نکات کلیدی وجود دارند که باید در آنها مهارت پیدا کنید که عبارتند از:
معاملههای جغرافیایی: باید بتوانید کسبوکارتان را در هر جایی اجرا کرده و گسترش دهید.
برون سپاری: یاد یگیرید چگونه میتوانید بخش زیادی از کارهای روزانه را برون سپاری کنید.
تصمیم نگرفتن: اصول تصمیم نگرفتن را یاد بگیرید و از آن استفاده کنید.
اگر واقعا به دنبال سبک زندگی ثروتمندان جدید هستید، به یک منبع درآمد ثابت نیاز دارید. رویکرد سنتی برای مقابله با این چالش این است که یک شغل خوب پیدا کنید که هزینههای شما را تامین کند، حتی اگر مجبور باشید ساعات زیادی در روز را کار کنید. در حالی که ثروتمندان جدید تلاش میکنند یک سیستم درآمدزیایی ایجاد کنند که به شکلی کاملا خودکار عمل کند و نیاز به دخالت روزانهشان نداشته باشد.”
مناسب چه کسانی است
- کسانی که از شغل روزمره و تکراری خود خستهاند.
- افرادی که میخواهند به زندگی رویایی خود برسند.
- مدیرانی که تصمیم دارند بهره وری کارمندان خود را افزایش دهند.
- اشخاصی که میخواهند به شیوهای مدرن کار کنند.
استارت آپ ۱۰۰ دلاری
کتاب استارت آپ ۱۰۰ دلاری یک کتاب مفید دیگر در حوزه کسبوکار است که روایت چگونه دل کندن از شغل فعلیتان و شروع کردن کسب و کار کوچک خودتان است. کریس گیلبو، نویسنده کتاب استارت آپ ۱۰۰ دلاری، به تشریح راههای جدیدی پرداخته است که از طریق آن میتوان به گونهای دیگر زندگیتان را تامین مالی کنید. او به خوانندههای کتاب استارت آپ ۱۰۰ دلاری تاکید میکند که به دنبال شغلی بروند که واقعا دوستش دارند و به آنها کمک میکند که آیندهای جدید برای خودشان بسازند.
کتاب استارت آپ ۱۰۰ دلاری، حاصل تحقیقات و مصاحبههای کریس گیلبو با کارآفرینانی است که کسب و کار خود را با سرمایه کوچک شروع کردهاند؛ کارآفرینانی که کسب و کار کوچک خود را با شعار «از کم شروع کن» شروع کرده و در زمانی کوتاه، توانستهاند با سودآوری، خود را از بند اشتغالهای سنتی نجات دهند.
خلاصه کتاب
کتاب استارت آپ ۱۰۰ دلاری آکنده از ایدههای نو و خلاقانهای است که میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم، راهنمای شما باشد. حتی اگر پیش از این کسب و کاری را راهاندازی نکردهاید باز هم این کتاب میتواند به شما برای انباشتن ثروتی چشمگیر کمک کند. نمودارها، جدولها وسیاهههای بررسی شده در این کتاب به شما این امکان را میدهد تا فرایند راهاندازی و ادارهی کسب و کار خود را روی کاغذ بیاورید.
مناسب چه کسانی است
- کارآفرینان و همه کسانی که به دنبال راه انداختن کسب و کار کوچک خودشان هستند؛
- کسانی که از شغل روزانه خود راضی نیستند و میخواهند خودشان، رئیس خودشان باشند؛
- افرادی که به دنبال یافتن رموز موفقیت در کسب و کارهای کوچک هستند؛
- کسانی که میخواهند علاقه و مهارت خود را تبدیل به ارزشی برای دیگران کنند.
۲۲ قانون تغییرناپذیر برندسازی
کتاب «۲۲ قانون تغییرناپذیر برندسازی» The 22 Immutable Laws of Branding نوشتهی «ال ریس» و «لورا ریس» یکی از کتابهای مفید در حوزه کسبوکار است که در سال ۲۰۰۲ منتشر شد. این کتاب دربارهی اصول و قواعد برندسازی و جایگاه سازی نام یک شرکت یا کسبوکار است. تعاریف زیادی دربارهی برند گفته شده ولی به طور کلی برند تصور مخاطب از یک شرکت است به روایتی برند تداعیکنندهی هویت و اعتبار یک سازمان است. برندها در ذهن افراد میمانند و ممکن است آنها را یاد راحتی، آرامش، هیجان و یا حتی مسائلی همچون دزدی و بدقولی بیندازند. برند به طور کلی در طول زمان ایجاد میشود و در میان مردم به شهرت و مقبولیت میرسد.
در بخشهایی از کتاب ۲۲ قانون تغییرناپذیر برند میخوانیم
بسیاری از شرکتها، بی آن که از مدارک اعتبار برخوردار باشند به معرفی نام تجاری خود میپردازند. اگر شما آگهیهای تبلیغاتی روزنامهها را بخوانید و یا به تماشای برنامههای تبلیغاتی تلویزیون بپردازید، شاهد رژهی مفصلی از ادعاهای بیمعنی خواهید بود. مزهاش عالی است، پولتان را صرفهجویی میکنید، دندانهایتان را چون برف سفید میکند، بزرگتر است، کوچکتر است، سبکتر است، سنگینتر است و…. اگرچه بسیاری از این مزایا، احتمالاً از نظر مخاطب دارای اهمیت باشند، اما آنها فاقد مدارک اعتبار هستند و بنابراین، اغلب اوقات نادیده گرفته میشوند. «همهی آنها همین ادعا را دارند.»
اما زمانی که این مزایا بر پایهی مدارک معتبر کالا استوار شده باشند، دارای ارزش و بهای افزونتری خواهند بود.
اگر آکت ادعا میکند که در طول مسافرت در وقت شما صرفهجویی میکند و کاغذبازیها را به نصف تقلیل میدهد، شما مایل به پذیرفتن چنین ادعاهایی خواهید بود، زیرا «اکت پرفروشترین نرمافزار تماس است.»
دیتا استریم، از این سیاست در حمایت از نرمافزار خود استفاده کرد. در گذشته، دیتا استریم ۵۰ درصد بازار را به خود اختصاص داده بود، اما از نظر این شرکت، این بازار بسیار کوچک بود؛ خیلی کوچک.
به هر حال، دیتا استریم با ادعای «پیشگام نرمافزارهای حفاظتی»، خود را ارتقا بخشید و همین مضمون در تمامی سالهای فعالیتهای شرکت دیتا استریم تکرار شد. امروزه، شرکت دیتا استریم، بخش اعظم بازار را قبضه کرده، در صدر طبقهبندی قرار گرفته و به درستی، پیشگام نرمافزارهای حفاظتی است.
شاید اگر بهگونهای متعارف بیندیشیم، درست برخلاف این سیاست عمل خواهیم کرد. «بازار کوچک و محدود است، چه کسی اهمیت میدهد که ما پیشگام هستیم. آنها حتی توجهی به نرمافزارهای حفاظتی ندارند، وگرنه، میزان فروش ما بالاتر بود. بهتر است پیشگام بودن را به دست فراموشی بسپاریم. ما باید تمام تلاش خود را متوجه فروش بیشتر کنیم.»
هرگز پیشگامی را فراموش نکنید. هر قدر هم که بازار فروشتان محدود باشد، تنها به فکر کسب منافع و فروش افزونتر نباشید. در درازمدت، همواره منافع افزونتری در مفهوم پیشگامی نهفته است، زیرا زمانی که به اوج رسیدید، گم کردن ردپای شما آسان نخواهد بود. یک پژوهش دقیق که در زمینهی ۲۵ نام تجاری پیشگام در سال ۱۹۲۳ بهعملآمده، نشان داده است که بیست شرکت از مجموعهی ۲۵ تای آنها هنوز هم پیشگامان گروه خود هستند و در طول ۷۵ سال، تنها پنج نام تجاری، رهبری خود را از دست دادهاند.
هرگز تصور نکنید که افراد بانامهای تجاری پیشگام آشنا هستند. این نکته به ویژه در مورد طبقهبندیهای جدیدی که با سرعت در حال رشد است، ازجمله نرمافزار تماس و یا محافظتی، صادق است.
مناسب چه کسانی است
- مدیران کسبوکاری که میخواهند برندی قدرتمند بسازند؛
- کارآفرینانی که بهتازگی کسبوکاری به راه انداختهاند؛
- علاقهمندان حوزه بازاریابی و تبلیغات.