پاور یا منبع های تغذیه ممکن است به اندازه یک کارت گرافیک جذاب و پر زرق و برق نباشد، اما این بدان معنی نیست که می توانید در خرید مدل با کیفیت آن کوتاهی کنید. منبع تغذیه شما قلب تپنده اجزای کامپیوتر شماست و اگر مدل ارزان قیمتی را تهیه کنید در نهایت آن به تهدیدی برای کل کامپیوتربدل می شود!
بیایید آنچه که باید در مورد پاور (منبع تغذیه) هنگام جمع کردن سیستم کامپیوتر خود بدانید را بررسی کنیم.
۱. توان پیوسته (پایدار) بهتر از توان پیک (حداکثری) است
توان عدد اصلی است که به شما کمک می کند که چگونه پاور مورد نیاز خود را تشخیص دهید و پی ببرید که چگونه رده بندی شده است. به زبان ساده این مقدار کل واتی است که پاور (منبع تغذیه) می تواند به قسمت های مختلف رایانه شما برساند. شما مدل هایی را پیدا خواهید کرد که تا ۳۰۰ وات و برخی از آنها تا ۱۲۰۰ وات را تامین میکنند.
اگرچه مدل هایی این عدد توان را با افتخار روی جعبه تبلیغ می کنند اما ممکن است داستان کامل را برای شما بازگو نکنند. برای مثال شما یک پاور ۵۰۰ واتی را مشاهده کردید. اگر این عدد، توان پیوسته (پایدار) را ذکر کند که عالی است. اگر توان پیک (حداکثر) را بیان کند ممکن است که بخواهید از خرید آن اجتناب کنید. معمولاً می توانید این هارا در صفحه مشخصات مدل مربوطه بررسی کنید.
توان پیوسته یا پایدار (Continuous Wattage) و توان حداکثری (Peak Wattage) رده بندی هایی بر اساس آزمایشات سازنده هستند. توان پیوسته حاکی از آن است که پاور می تواند آن ۵۰۰ وات را به طور مداوم و بدون نوسان تامین کند. توان پیک (حداکثری) خاطرنشان می کند که ۵۰۰ وات حداکثر توانی است که میتواند تامین کند اما احتمالا تنها برای یک دقیقه پیش از این که دوباره افت پیدا کند.
به زبان ساده برای خریداران، به دنبال رده بندی وات پیوسته باشید. از توان پیک یا حداکثر چشم پوشی کنید و محصولی که توان پیوسته خود را تبلیغ نمی کند را نادیده بگیرید. اگر نمی توانید تشخیص دهید که کدام پاور بهتر است شانس خود را به چالش نکشید و همینطور به خواندن ادامه دهید.
۲. به چند وات نیاز دارید؟
همه کامپیوترها به طور یکسان اسمبل نشده اند بنابراین میزان قدرت و توان مورد نیاز هرکدام متفاوت است. یک کامپیوتر گیمینگ حرفه ای نسبت به یک کامپیوتر خانگی یا اداری ساده برای پردازش به توان بیشتری نیاز دارد چون که پردازنده ها و کارت های گرافیک قدرتمند برای پردازش نیازمند قدرت و توان بیشتری هستد.
اگر یک پاور ضعیف تر از قدرت مورد نیازتان را خریداری کنید کامپیوتر شما طی پردازش های سنگین ضعیف تر از حالت معمول عمل می کند. اما چگونه می توان واقعی مورد نیاز خود را محاسبه کرد؟ خوشبختانه اینترنت مملوء از منابعی است که می توانید برای محاسبه قدرت مورد نیاز کامپیوتر خود از آنها استفاده کنید.
Outervision’s Extreme Power Supply Calculator یا ماشین حساب منبع تغذیه Cooler Master را امتحان کنید. اگر دانش قبلی دارید نسخه Cooler Master بهتر است اما اگر مطمئن نیستید که در ماشین حساب چه قسمت هایی را باید پرکنید بهتر است از ماشین حساب ساده Outervision استفاده کنید.
هر دو ماشین حساب پیشنهادی میزان توان مورد نیازتان را نشان می دهند و براساس نحوه وارد کردن اطلاعات خود می توانید مقدار پیشنهادی را به نزدیکترین توان موجود در بازار برسانید.
در واقع، شما حتی می توانید دو پله بالاتر بروید. به عنوان مثال اگر ماشین حساب بگوید شما به ۳۷۰W نیاز دارید پس یک پاور ۴۰۰W باید مناسب باشد اما ۵۰۰W نیز بدک نیست. اگر قصد دارید قطعات بیشتری را در آینده اضافه کنید این عدد را دو برابر کنید.
۳. با استفاده از پاور (منبع تغذیه) های همراه با رده بندی واقعی، انرژی مصرفی را کاهش دهید
با نیاز جامعه ما به انرژی مداوم خرید لوازم الکترونیکی سازگار با محیط زیست به کره زمین کمک می کند. اگر به طبیعت اهمیت ندهید یا حتی از یک منبع تأمین برق کاملا پاک استفاده کنید یک پاور (منبع تغذیه) با رده بندی واقعی باز هم در هزینه های قبض برق شما صرفه جویی می کند.
پس یک پاور (منبع تغذیه) همراه با رده بندی واقعی چیست؟ هنگامی که پاور روشن است برق متناوب (AC) پریز را دریافت و به برق مستقیم (DC) تبدیل می کند سپس به تمام قسمت ها ارسال می کند.
به طور معمول پاور در فرآیند تبدیل مقداری انرژی را تلف می کند. بنابراین بازده پاور مربوط به میزان توانایی تبدیل کنندگی و مقدار اندکی که تلف میکند است.
بیشتر بخوانید: GPU چیست؟ واحد پردازش گرافیک
بنابراین یک بازده ۸۰درصدی (efficiency 80) نشان می دهد که می تواند ۸۰ درصد برق متناوب را به برق مستقیم تبدیل کند. به طور مشابه بازده ۵۰ درصدی نشان می دهد که پاور ۵۰ درصد برق متناوب را به برق مستقیم تبدیل می کند. حتی به عبارتی ساده تر: بازده بالاتر بهتر خواهد بود و به قدرت کمتری از پریز برق نیاز خواهد داشت.
پربازده ترین پاورها، پاورهای دارای رده بندی ۸۰ Plus هستند که توسط یک احراز کننده مستقل تعیین می شوند. حتی در پاورهای ۸۰ Plus مدل های مختلفی وجود دارد: ۸۰Plus ، ۸۰ Plus Bronze ، ۸۰ Plus Silver ، ۸۰ Plus Gold ، ۸۰ Plus Platinum ، ۸۰ Plus Titanium . (به ترتیب از چپ به راست بدترین تا بهترین)
یک مزیت اضافی این پاورهای کارآمد این است که گرمای بسیار کمتری نسبت به پاورهای دیگر تولید می کنند و معمولاً با صدای کمتری نیز کار می کنند. شرکت ها پاورهای احراز شده ۸۰ Plus را با افتخار تبلیغ خواهند کرد اما اگر در یافتن اطلاعات مشکل پیدا کردید، لیست کامل پاور های ۸۰ Plus را بررسی کنید.
۴. پی بردن به ریزه کاری ها
تمامی موارد ذکر شده تاکنون در مورد اصول ابتدائی پاور بودند. با هر تکنولوژی دیگری که در اختیار دارید می توانید اطلاعات بیشتری راجع به آنچه می خواهید و بدان علاقه یا نیاز دارید را جستجو کنید و بدست آورید اما اگر مبتدی هستید سه جنبه پیشنهاد شده فوق در تصمیم گیری شما بیشترین اهمیت را خواهند داشت.
پیشنهاد های تخصصی دیگری نیز وجود دارد که ممکن است هنگام خرید پاور با آنها روبرو شوید. برخی از آنها برای افراد تازه وارد شده به دنیای پاورها اهمیت زیادی ندارند و برخی از آنها هم بسیار مهم هستند. به همین ترتیب بهتر است یاد بگیرید که چه چیزهایی را نادیده بگیرید و به چه چیزهایی توجه کنید.
- AT در برابر ATX در برابر mATX: گاهی اوقات منابع تغذیه طراحی شده برای کامپیوتر های “AT ، “ATX” یا “mATX” را مشاهده خواهید کرد. این اصطلاحات برای توصیف مادربردهایی با اندازه ها و طراحی های مختلف استفاده می شوند و که بر این اساس قدرت های متفاوتی را طلب میکنند. مدل مادربرد خود را چند بار بررسی کنید (باید در بخش مشخصات زیر قسمت “form factor” ذکر شده باشد) و یک پاور متناسب با آن خریداری کنید.
بیشتر بخوانید: پردازی مرکزی چیست و چه کاری انجام می دهد؟
- ریل: می توانید پاور چند ریل یا تک ریل تهیه کنید. هر دو مزایا و معایب خود را دارند ولی در حال حاضر نیازی برای نگرانی در مورد مشخصات فنی ندارید. اگر در منطقه ای زندگی می کنید که نوسانات برق یا قطعی برق طبیعی است بهتر است مدل چند ریل را در نظر بگیرید. برای شرایط های دیگر وحتی اگر از منبع تغذیه بدون وقفه خوب (UPS) استفاده می کنید یک پاور تک ریل را تهیه کنید.
- پایداری ولتاژ: اگر همه مراحل بالا را طی کرده باشید پس این مرحله مشکل ساز نخواهد بود. پایداری ولتاژ اساساً به توانایی پاور در تداوم تأمین برق در ۱۲ ولت و بدون افت اشاره دارد.
- کابل یا اتصالات: اگر پاوری به غیر از پاورهای پیشرفته و حرفه ای تهیه کنید با کابل کشی موجود در جعبه مشکلی نخواهید داشت. پاور های پیشرفته و حرفه ای ویژگی ای به نام “کابل کشی ماژولار” را ارائه می دهند که به شما امکان می دهد کابل های سفارشی و اتصالات پین را بهم متصل کنید تا قطعات خود را نیز به آنها متصل کنید که مورد نیاز کاربران معمول نیست.
- لوازم تعمیرات و لوازم جانبی: شما به تست کننده توان یا به راهنماهای تعمیر پاور نیازی ندارید. اگر با پاور به مشکل برخوردید تنها گزینه شما جایگزین کردن آن خواهد بود و امیدوار باشید که گارانتی آن به اتمام نرسیده باشد.
۵. چرا نباید در خرید پاور خساست به خرج داد؟
پس چرا خرید یک پاور با کیفیت به جای پاور داخل باندل کامپیوتر یا پاور یک مارک تجاری نسبتاً ناشناخته را مدام تکرار میکنیم؟
همانطور که در بالا گفتیم پاور بر روی هر قسمت از سیستم کامپیوترتان تأثیر می گذارد و در صورت نوسان داشتن می تواند باعث سوختن مدارها شود.
اما جدا از این، پاورهای باکیفیت مزایای دیگری نیز دارند که آنها را با ارزش می کند. تعدادی ازاین مزایاها:
- طول عمر بالایی دارند. بله، درست شنیده اید. این احتمال وجود دارد که اگر هم اکنون یک پاور با کیفیت و همچنین ۱۰۰W تا ۲۰۰W بالاتر از آنچه در حال حاضر نیاز دارید را خریداری کنید در آینده هم می توانید از آن در ارتقا بعدی کامپیوترتان نیز استفاده کنید و در حداقل ترین حالت چندین سال نیازتان را برآورده خواهد کرد.
- دست دوم آنها ارزش فروش دارند! پاورتان را ارتقا میدهید؟ خریدارانی برای پاور قدیمیتان را میتوانید در دیوار و شیپور پیدا کنید. حتی می توانید آن را به یک منبع تغذیه رومیزی برای پروژه های DIY تبدیل کنید.
- اندازه استاندارد پاورها به شما این اجازه را می دهد تا در پاورهای قدیمیتان نیز خلاقیت به خرج دهید. از آنجایی که همه پاورها به طور کلی یک شکل هستند فقط یک قاب ساده پیدا کنید و یک تی وی باکس باحال و بی صدا بسازید.
۶. بررسی های معتبر را از کجا پیدا کنیم
مدل های جدید پاورها را شرکت ها به طور مداوم عرضه می کنند و این یک بخش کامپیوتری نسبتاً عالی برای بازرسان فناوری و تکنولوژی است. در اینجا چند مارک معروف و معتبر برای شروع کارتان قرار دادیم: Corsair ، Cooler Master ، Antec ، Be Quiet ، Seasonic و XFX.
هنگامی که مراحل ذکر شده را طی کردید باید یک ایده تقریبی در مورد میزان توان مورد نیاز خود داشته باشید، مدل های معتبر همراه با رده بندی ۸۰ Plus برای آن توان مدنظرتان را بدانید و آنچه مناسب بودجه شما است را بشناسید.
اکنون زمان آن است که در واقع به کمی تحقیق بپردازیم. انجمن سخت افزار مگ با بررسی و بازخوردهای پاورهایی که در خود جای داده است ارزش جستجوی مدل پاورتان را دارد.
انتخاب اولین پاور (منبع تغذیه)
دنیای پاورها می تواند بسیار گیج کننده باشد اما اگر اصول ابتدائی آن را بدانید میتوانید همیشه بهترین ها را برای کامپیوترتان انتخاب کنید. اکنون می دانید که این اصول ابتدائی چه هستند و باید به چه چیزهایی توجه کنید.
بعد از اینکه پاورتان را خریداری کردید حتماً به خوبی از آن مراقبت کنید زیرا که یکی از قطعاتی است که ممکن است زود خراب شود. خوشبختانه روش هایی برای افزایش طول عمر آن نیز وجود دارد تا بتوانید بیشترین بهره از خریدتان را ببرید.
منبع: MUO