غذاساز ابزاری چندکاره است که برای اکثر کارهای آشپزی، مانند مخلوط کردن، آسیاب کردن، خرد کردن، رنده کردن، چرخ کردن و … کاربرد دارد و سبب انجام سریع و راحت کارهای تکراری آشپزخانه میشود. شما با خرید غذا ساز علاوه بر لذتبخش و آسانتر نمودن آشپزی ، چندین وسیله، با کاربردهای مختلف را در یک محصول خریداری کردهاید و در هزینه خود نیز صرفه جویی نمودهاید . دراین بخش ما شما را با ویژگیها و بخشهای مختلف این دستگاه بیشتر آشنا میکنیم تا بتوانید بهترین نوع غذاساز را متناسب با بودجه و نیاز خود انتخاب کنید.
انتخاب و خرید یک غذاساز مناسب با لحاظ انواع غذاساز
غذاسازها در دو دسته دستی و برقی وجود دارد :
غذا ساز دستی :
این نوع غذا ساز که اغلب برای تهیه انواع سالاد، خلال کردن سیب زمینی و … کاربرد دارد و نمیتوان از آن پوره کردن، مخلوط کردن و … استفاده نمود، معمولا سبک است و جنس بدنه آن از پلاستیک است و بخشهایی مانند، رنده، تیغه برش و ورقه کن، پوست کن، انواع تیغه خردکن، ظرف برای ذخیره سازی مواد و اهرم فشار برای خرد کردن دارد.
غذاسازهای برقی :
این نوع غذاسازها تک کاره و برخی دیگر چندکاره هستند و کارهایی مانند خرد کردن، پوره کردن، چرخ کردن و کوبیدن گوشت، شکل دادن به سسها و خامهها، درست کردن خمیر، رشته کردن، ورقه ورقه کردن اجزای سالاد، رنده کردن، آسیاب کردن غلات و… را میتوانید با غذاسازهای چندکاره انجام دهید.
غذاسازهای برقی در سه اندازه اصلی وجود دارند :
- بزرگ یا full با گنجایش ۹ تا ۱۳ پیمانه
- متوسط یا compact با گنجایش ۵ تا ۷ پیمانه
- کوچک یا mini با گنجایش ۲ تا ۵ پیمانه
همه غذاسازها دارای قطعات اصلی مانند:
موتور، کاسه یا پارچ با یک در و یک محل تغذیه (ریختن مواد در داخل دستگاه) و مجموعهای از قطعات جانبی میباشند. موتور غذاساز سنگینترین قسمت هر غذاساز است که تا ۹ کیلوگرم وزن دارد. برای خرید غذاساز باید ویژگیهای مختلفی را در نظر بگیرید.
ویژگیهایی که باید در هنگام خرید غذاساز برقی در نظر بگیرید :
ظرفیت
ظرفیت محفظه غذاسازها از یک لیتر تا ینج لیتر متفاوت است و شما باید بر اساس جمعیت خانواده غذاسازی با ظرفیت مناسب انتخاب نمایید. غذا ساز دارای ظرفیت ۱.۵ تا ۲ لیتری برای خانوادههای ۴ نفره و غذا ساز دارای ظرفیت ۲ لیتر به بالا برای خانوادههای پر جمعیتتر مناسب هستند. افزایش ظرفیت محفظه دستگاه سبب بالاتر رفتن میزان قیمت غذاساز نیز میشود. غذاسازهایی که ظرفیت بالایی دارند، در آشپزخانه فضای بیشتری اشغال میکنند.
جنس
هنگام خرید غذاساز به جنس آن نیز باید توجه کنید. غذا سازی را بخرید که دارای محفظه یا پارچهای شیشهای باشد، زیرا غذاساز دارای محفظه شیشهای دیرتر خراب میشود و اما محفظههای پلاستیکی یا طلقی خیلی زودتر مستهلک میشوند و روی آنها خط و خش فراوانی میافتد.
توان دستگاه
غذاساز یک وسیله پرکاربرد است و بسیاری از کارهای آشپزی را انجام میدهد بنابراین باید نیروی کافی داشته باشد پس بهتر است غذاسازی با توان موتور بالا تهیه کنید. نیروی این دستگاهها از ۴۰۰ تا ۱۱۰۰ وات و بیشتر متفاوت است. هرچه توان غذاساز بیشتر باشد، دستگاه سریعتر عمل میکند و برای کارهای سنگین مناسبتر است. با توجه به بودجه خود، مدلی با میزان ۷۵۰ وات به بالا بخرید.
دستگاههای غذاساز داری سه گزینه روشن، خاموش و پالس هستند. در حالت پالش شما میتوانید به صورت ممتد، اما با کنترل دقیقتری کارتان را انجام دهید و به صورت دستی مدت زمان چرخش تیغه را تنظیم کنید. البته چرخش تیغه بعضی از مدلها هم روی ۱۰ تا ۱۵ قابل تنظیم است.
انتخاب تیغه غذاساز
در هنگام خرید غذاساز به جنس تیغه آن نیز توجه کنید. غذاساز وسیلهای چندکاره و کاربردی و دارای تیغههای زیاد و قابل تعویض است. تیغه کلاسیک و معمولی موجود در همه غذاسازها برای خرد کردن و ریزکردن، تیغه کوچکتر برای تهیه خمیر و صفحههای ورقه کن و رنده نیز برای خرد و آماده سازی غذا کاربرد دارند. تیغههای همزن موجود در غذاسازها گرچه کارایی همزنهای اختصاصی را ندارند، اما برای برآورده کردن نیازها مناسب هستند.
غذاسازهایی بخرید که جنس تیغه آنها از فولاد ضد زنگ باشد زیرا مقاومت این تیغهها نسبت به سایر موارد بهتر است. برای خرید غذاسازی با تیغههایی بیشتر و جنسی بهتر به بودجه خود توجه کنید.
وزن غذاساز
در حین خرید غذاساز به وزن دستگاه توجه کنید زیرا شما ناگزیر هستید که این وسیله پرکاربرد را برای هر بار استفاده از کابینت خارج کنید و مجدداً در جای خود قرار دهید پس وزن آن باید به گونهای باشد که این جابجایی شما را خسته نکند.
عملکرد توربو غذاساز
عملکرد توربو برای رسیدن دستگاه به حداکثر توان در مدت محدود است. دستگاه در این حالت در بالاترین میزان عملکرد خود قرار میگیرد.
دهانه بزرگتر
هنگام خرید دستگاه غذاساز به آبمیوهگیری که روی دستگاه نصب میشود، توجه کنید. این آبمیوهگیری باید دارای دهانه بزرگی باشد. با خرید غذاسازهایی با توانایی آبمیوهگیری خود را از خرید آبمیوهگیری یا آبمرکباتگیری مجزا بینیاز کنید.
توری داخل غذاساز
غذاسازی را بخرید که دارای توری استیل باشد و توری پلاستیکی نداشته باشد. توریهای پلاستیکی رنگ غذا یا مواد را به خود میگیرند و بعد از چند سال استفاده فرسوده شده و میشکنند.
آسیاب غذاساز
بخشی در غذاساز به نام آسیاب وجود دارد که برای آسیاب کردن موادی مانند دانههای فلفل، تهیه پودر سوخاری و … بسیار مفید است.
میکروسوییچ
اجزایی نصب شده روی دستگاه غذاسازتان باید مجهز به میکروسوییچ باشند تا درصورت درست قرار نگرفتن پارچ یا هر تکه از غذاساز روی دستگاه، غذاساز شروع به کار نکند. در صورتی که این تکنولوژی روی غذاساز یا هر دستگاه برقی چند تکه نصب نباشد، دستگاه با روشن شدن، دچار مشکل میشود.
صفحه لمسی
برخی غذاسازها نیز مانند بیشتر وسایل موجود در بازار، دارای صفحه کنترل لمسی یا نمایشگر هستند. صفحه کنترل لمسی یا نمایشگر یک گزینه مثبت است و موجب میشود تمیزکردن دستگاه راحتتر انجام شود باید بدانید که دستگاههای فاقد کنترل لمسی و دارای صفحه کلید نیز ، دستگاههای بدی نیستند.
رندههای غذاساز
رنده کردن یکی از کاربردهای غذاساز است. دستگاهی توانایی خرد کردن مواد مختلف را به اشکال متفاوت دارد که تعداد تیغه رندهها آن مثل، رنده ریز، رنده درشت، رنده چیپسساز، رنده رشتهساز، رنده خلال کن و … بیشتر باشد.
پورهساز و ربساز غذاساز
برخی از غذاسازها دارای پورهساز یا ربساز هستند. برخی از افراد از خردکن یا مخلوط کن برای پورهسازی استفاده میکنند اما استفاده از مخلوط کن برای پورهسازی به موتور دستگاه آسیب میزند.
خمیر زن و همزن غذاساز
تیغههای جداگانهای به صورت همزن و خمیر زن در برخی از غذاسازها وجود دارند که موجب بهبود عملکرد غذاساز برای انجام این کارها میشود.
پایه ضد لغزش غذاساز
پایه ضد لغزش غذاساز به کاهش سروصدای دستگاه و کاهش میزان لرزش دستگاه در حین کارکردن کمک میکند . کاهش سروصدای دستگاه در میزان عمر موتور در طولانی مدت اثر میگذارد.
طول سیم غذاساز
در هنگام خرید غذاساز به طول سیم و محفظهای که سیم در آن جمع میشود، توجه داشته باشید.
میزان صدای غذاساز
در حین خرید غذاساز میزان صدای تولیدی توسط دستگاه را موردبررسی قرار دهید تا در صورت حساس بودن به سروصدا، دچار مشکل نشوید.
کلیدهای پیش فرض تعیین شده برای عملکردهای خاص غذاساز
کلیدهای پیش فرضی برای برخی عملکردهای خاص مانند خمیر زدن، خرد کردن یخ، هم زدن کرم و … در برخی غذاسازها وجود دارند. این کلیدها با مشخص کردن عملکرد در حال اجرا، سبب تنظیم بار وارده بر موتور و افزایش عمر موتورو آسانتر شدن کار شما میشوند.
ظرف خردکن (ظرف اصلی) غذاساز
برای خرید غذاساز باید نسبت به ویژگیهای مختلف ظرف خردکن که همان ظرف اصلی دستگاه است توجه ویژهای داشت. برای این کار باید ظرفیت ظرف خردکن، جنس ظرف و … موردبررسی قرار بگیرد. علاوه بر این موارد باید به دهانه یا ورودی ظرف خردکن نیز توجه داشته باشید. ورودی ظرف باید به گونهای طراحی شده باشد که اگر در حین عملیات قصد اضافه کردن مادهای را دارید، مواد داخل ظرف به بیرون نریزد.
مخلوط کن
اگر قصد دارید غذاسازی تهیه کنید که پارچ مخلوط کن نیز داشته باشد، به جنس بدنه مخلوط کن، گنجایش آن و … توجه کنید.
یخ خردکن غذاساز
برخی از غذاساز قابلیتی مانند خرد کردن یخ را دارا هستند. اگر میخواهید برای خرد کردن یخ از غذاساز استفاده کنید، پیش از خرید غذاساز به این قابلیت توجه کنید تا دستگاه شما در آینده به دلیل سهل انگاری دچار آسیب نشود.
بودجه خرید غذاساز
برای خرید یک غذاساز دارای کیفیت و قابلیتهای مختلف، بودجهای که برای خرید غذاساز در نظرگرفتهاید، بسیار مهم است. شما باتوجه به بودجه، بسیاری از گزینهها را میتوانید حذف کنید.
غذاسازها قیمتهای متنوعی دارند و نوع تک کاره آنها از چند کاره قیمت کمتری دارد. قیمت غذاساز بستگی به نام شرکت تولیدکننده، ایرانی یا خارجی بودن، پارچ شیشهای یا طلقی و چند سرعته بودن، جنس بدنه و تمام متعلقاتی مثل تیغهها و… دارد.
نکاتی در مورد استفاده و نگهداری از غذاساز
- برای افزایش عمر مفید دستگاه به صورت پیوسته از دستگاه استفاده نکنید. دستگاه را بعد از هر بار استفاده خاموش کنید و پس از مدت کوتاهی دوباره راهاندازی نمایید .
- دستگاه را در صورت خالی بودن روشن نکنید.
- داخل دستگاه بیشتر از ظرفیت آن ماده غذایی نریزید.
- توجه کنید قطعات مختلف غذاساز در هنگام استفاده از آن درست در جای خود قرار گرفته باشند.
- مواد غذایی را درشت داخل غذاساز قرار ندهید و به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید.
- اجازه ندهید آب به داخل موتور دستگاه نفوذ نماید.
- غذاسازی را انتخاب کنید که تمامی قطعات آن به سادگی از دستگاه جدا شود تا بتوانید به راحتی آنها را شست وشو دهید.
- قطعات را پس از هر بار شستشو خشک کنید و سپس در جای خود قرار دهید.
- در صورتی که میخواهید برای شستشوی قطعات غذاساز از ماشین ظرفشویی استفاده کنید، باید قطعات جدا شونده از دستگاه قابلیت شستوشو در ماشین ظرفشویی را داشته باشند .
- یکی از معایب خرید غذاساز این است که غذاساز متشکل از چندین دستگاه است که همگی بر روی یک موتور، سوار هستند و اگر این دستگاه خراب شود، چندین مورد از وسایل مهم آشپزخانه باهم از کار میافتند.
منبع: نمناک