شاید کلیشهایترین عبارتهایی که در بورس از زبان مسئولین و تحلیلگران شنیدید، این جمله (سهام بنیادی بخرید) بوده است. اما شاید کمتر کسی در خصوص نحوهی انتخاب سهام بنیادی توضیحی داده باشد. در ادامه این مطلب از حرفهای همراه ما باشید.
تحلیل بنیادی سهام، تقریبا سختترین و زمانبرترین تحلیل در بین سایر روشهای تحلیلی است. اما در این مطلب، با سادهسازی مفاهیم، یک تکنیک بسیار کاربردی در تحلیل بنیادی به شما آموزش خواهیم داد.
مهمترین نکته در انتخاب سهام بنیادی سودده بودن و رشد سودآوری شرکتها است.
شما با جستجوی نماد در سایت TSETMc، میتوانید سود کسب شده به ازای هر سهم در یک سال گذشته را مشاهده کنید و از سودسازی شرکت مطمئن شوید.
EPS به معنای سود واقعی که از شده توسط شرکت به ازای هر سهم است. EPS منفی به معنای زیانده بودن شرکت است.
در کنار سودده بودن، رشد سودآوری شرط برای انتخاب یک سهم بنیادی است. شرکتی که در دو سال متوالی ۳۰۰ تومان سود بسازد، یعنی از نظر بنیادی تحول خاصی در شرکت رخ نداده است. اما اگر سود سال گذشته ۳۰۰ تومان بوده و امسال ۲۹۰ تومان باشد، با وجود سودده بودن شرکت این نکته به معنی ضعف عملکرد خواهد بود و از نظر بنیادی مطلوب نیست. ما باید به دنبال شرکتی باشیم که در گذر زمان، سودآوری آن نیز افزایش پیدا کرده است.
برای تشخیص رشد سودآوری و میزان رشد سود شرکتها به وب سایت fipiran.com مراجعه کنید.
در قسمت اطلاعات کدال گزینه رشد سود را انتخاب کنید.
در این سایت، تاریخ انتشار اطلاعیههای کدال، نوع دوره و سود دورهها را مشاهده میکنید و به راحتی، میتوانید کل بازار را با یک نگاه فیلتر کنید.
در اینجا مشاهده میکنید که سهام ایران خودرو، در دو دوره زیانده بوده اما امسال کاهش زیان چشمگیری داشته و وبوعلی با وجود سودده بودن در هر دوره، اما رشد سود قابل ملاحظهای داشته است.
پس از بررسی سهام سود ساز و با رشد سود مناسب، باید سهامی انتخاب کنید که به نسبت قیمت روز بازار ارزنده باشد.
برای این کار هر چه نسبت قیمت به سودسازی شرکت پایینتر باشد، سهم ارزندهتر است. از آنجایی که این نسبت در گروههای مختلف متفاوت است، باید هر سهم را با هم گروهی های خودش بسنجیم.
چنانچه P/E سهمی از همگروهی های خودش پایین تر باشد به معنای ارزندهتر بودن آن سهم نسبت به گروهش است. البته توجه کنید که سهام بورسی و فرابورسی از یک صنعت در دو گروه جدا قرار میگیرد و P/E گروه متفاوتی دارند.
پس از بررسی همه این عوامل انتخاب یک سهم بنیادی به وسیله تحلیل تکنیکال نقطه مناسب جهت ورود انتخاب کنید.
توجه کنید که تحلیل بنیادی یک تحلیل بلندمدتی است و باید صفر صبر کافی برای سود سازی و رشد قیمت داشته باشید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد بورس و آموزش این مبحث اینجا کلیک کنید.