قند میتواند مشکلات سلامتی بیشماری ایجاد کند. در واقع، قند بر مغز نیز تأثیر میگذارد. نگران کنندهترین نکته این است که اغلب در غذاهایی که مرتباً مصرف میکنیم، قند وجود دارد. همچنین، میتواند به اندازه بسیاری از داروها اعتیاد آور باشد.
کاهش میزان قند در رژیم غذایی برای بهبود سلامتی و پیشگیری از بیماریها ضروری است. در این مقاله از حرفهای، خواهید فهمید که چگونه قند روی مغز تأثیر میگذارد.
اولین چیزی که وقتی به کلمه قند فکر میکنیم به ذهنمان خطور میکند، قند سفیدی است که در خانه داریم. این ساکارز است و رایجترین شکلی است که میتوانیم پیدا کنیم.
با این حال، انواع زیادی از قندها بسته به ساختار شیمیایی آنها وجود دارد. به عنوان مثال، قندهایی مانند فروکتوز، گالاکتوز، گلوکز، مالتوز یا لاکتوز به طور طبیعی در غذاها دیده میشوند. همچنین، میتوان آنها را به عنوان شیرینکننده یا نگهدارنده اضافه کرد.
تولیدکنندگان میتوانند آنها را با طیف وسیعی از نامها به مواد غذایی وارد کنند. بنابراین، مهم است که برچسبهای تغذیهای را بخوانید و علائم قند را بدانید. ۸۰٪ محصولات فرآوری شده موجود در سوپرمارکت حاوی قندهای مخفی است که ما بدون آنکه متوجه شویم مصرف میکنیم. در واقع، این مواردی است که باید واقعاً از آنها اجتناب کنیم.
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که مصرف قند آزاد (قندی که به غذا اضافه میشود و نه آنچه به طور طبیعی در آن یافت میشود) ، کمتر از ۱۰٪ کل کالری دریافتی در روز، کاهش یابد.
همچنین، حتی کاهش مقدار به ۵٪ را نیز ترغیب میکند، زیرا مزایای سلامتی بیشتری به شما میدهد. این مطلب در مجله Diabetes Research and Clinical Practice منتشر شده است. انجام این کار میتواند به پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت کمک میکند.
مغز، طبق مطالعه منتشر شده در مجله Physiology & Behavior، در هر دقیقه ۵.۶ میلی گرم گلوکز در هر ۱۰۰ گرم بافت مغز مصرف میکند. در مغز بزرگسالان، بیشترین تقاضای انرژی از سلولهای عصبی است.
حتی اگر مغز کمتر از ۲٪ از وزن بدن را تشکیل دهد، تا ۲۰٪ از کل انرژی گلوکز تولید شده توسط بدن را مصرف میکند. به عبارت دیگر، مغز اصلیترین مصرف کننده گلوکز در بدن است.
هنگام خوردن غذاهایی که حاوی قند هستند، قرار دادن آنها در دهان و تماس آنها با جوانههای چشایی، سیگنالهایی برای فعال شدن گیرندههای شیرین در ساقه مغز ارسال میکنند. سپس، از آنجا، آنها سیگنالهایی را به مناطق مختلف مغز ارسال میکنند، جایی که سیستم پاداش مغز را فعال میکنند.
به همین ترتیب، گیرندههای قندی در سیستم گوارش وجود دارد که سیگنالهایی را به مغز ارسال میکند که نشان میدهد آیا احساس امنیت وجود دارد یا نه. تاثیر قند برروی مغز توضیح میدهد که چرا ممکن است در کنترل مصرف آن مشکل داشته باشیم.
شکر میتواند اعتیاد آور باشد، اما چگونه این اتفاق میافتد؟ دارایی اصلی سیستم پاداش در مغز دوپامین است. اگر غذاهای غنی از قند بخوریم، پاسخ دوپامین مغز ما کم نمی-شود.
بنابراین، هرچه شکر بیشتری بخوریم، مغز ما سیگنالهای پاداش بیشتری را ارسال میکند. در حقیقت، این مورد در برخی از مواد مخدر مانند کوکائین یا هروئین نیز وجود دارد.
به همین دلیل، هر بار که هر نوع غذای شیرین میخورید، احساس لذت بخشی را در مغز فعال میکند و اثرات اعتیاد آور بر مغز ما ایجاد میشود. مطالعاتی وجود دارد، مانند آنچه در سال ۲۰۱۸ در مجله پزشکی ورزشی بریتانیا منتشر شده است، که تأیید میکند ممکن است اعتیاد به قند ایجاد شود.
ما میدانیم که مصرف بیش از حد قند در بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، کبد چرب، سرطان و موارد دیگر منعکس میشود. با این حال، یافتههای جدید نشان میدهد که قند بر مغز تأثیر منفی میگذارد، التهاب یا واکنشهای احساسی ایجاد میکند.
به عنوان مثال:
یک مطالعه منتشر شده در Scientific Reports ، که شامل ۲۶۴۰۰۰ بزرگسال بالای ۵۰ سال، با ۱۰ سال پیگیری است، نشان داد که افرادی که روزانه بیش از ۴ قوطی نوشیدنی شیرین مینوشند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. در حقیقت، این رقم تقریباً ۳۰٪ را نشان میدهد، در مقایسه با کسانی که این کار را نکردهاند.
بر اساس مطالعات علمی، مشکل دیگر در افرادی که قند بیش از حد مصرف میکنند، داشتن حافظه ضعیفتر است. در حقیقت، این به این دلیل است که وقتی مقادیر زیادی گلوکز در خون وجود دارد، مغز سعی در متابولیسم آن دارد. سپس، این میتواند به هیپوکامپ آسیب برساند.
هیپوکامپ نوعی سیستم عصبی مرکزی است که ایدهها و خاطرات را شکل، سازمان میدهد و ذخیره میکند. به این ترتیب هر چقدر مغز، قند بیشتری پیدا کند، اشباع میشود. با گذشت زمان، این میتواند منجربه تخریب عصبی شود، و باعث کمبود حافظه و مهارتهای استدلال شود.
همانطور که علم نشان میدهد، بین مصرف قند و احتمال بعدی بیماری روانی رابطه شدیدی وجود دارد. دلیل این امر این است که این ماده میتواند اثر سمیت عصبی بر روی مغز ایجاد کند.
بنابراین، قند، محصولات فوق فرآوری شده، غلات صبحانه، سسها و نوشیدنیهای شیرین را حذف یا به حداقل برسانید.
منبع: StepToHealth