نمایشگر کریستال مایل (Liquid Crystal Display) یا LCD دستگاهی تخت و الکترونیکی است که معمولاً به عنوان صفحه نمایش در تلویزیونها، رایانهها، تلفنهای هوشمند و … مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که از نام آن پیداست، LCD از ذرات کریستال مایع تشکیل شده است. کریستالهای مایع به طور کلی نور خود را منتشر نمیکنند بلکه توسط نور پس زمینه فلورسنت روشن میشوند.
کریستالهای مایع در دهه ۱۸۰۰ کشف شدند و طی سالهای بعد چندین اصلاح انجام شد که آنها را برای کاربردهای متنوع مناسب دانست.
طرز کار
یک صفحه LCD از لایههای زیادی ساخته شده است. این لایهها از یک قطب ساز، شیشه قطبی، مایع LCD، اتصالات رسانا و غیره تشکیل شدهاند.
قطبش فرآیندی است که در آن ارتعاش امواج نوری به یک صفحه محدود میشود و در نتیجه امواج نوری به نام نور قطبی تشکیل میشود.
از آنجا که کریستالهای مایع به تنهایی نور تولید نمیکنند، برای کار به منبع نور خارجی نیاز دارند. یک صفحه LCD دارای مجموعهای از شیشههای قطبی است که مواد کریستال مایع بین آنها قرار دارد. هنگامی که نور خارجی از یکی از شیشههای قطبی عبور میکند و جریان الکتریکی بر روی مولکولهای کریستال مایع اعمال میشود، آنها خود را به گونهای تراز میکنند که نور قطبی از لایه اول به شیشه قطبی دوم منتقل شود و باعث شود تصویری روی صفحه نمایش ظاهر شود.
انواع LCD
بازتابنده (Reflective)
این نوع LCD دارای یک لایه آینه است. وقتی پرتوی نور درون LCD توسط لایه آینه منعکس میشود، سپس الگوهای قابل مشاهده روی LCD تولید میشوند.
انتقال دهنده (Transmissive)
در اینجا LCD دارای یک نور پس زمینه است که از طریق شیشه قطبی LCD عبور میکند تا الگوی قابل مشاهده ایجاد کند. اما از آنجا که از نور پس زمینه برای این کار استفاده میکند، تصاویر نمایش داده شده در این نوع LCD ها هنگام استفاده در زیر نور خورشید بسیار کم نور به نظر میرسند.
انتقالی (Transflective)
این نوع LCD دارای یک لایه آینه بازتابنده و یک نور پس زمینه است. هم از نور خارج و هم از نور پس زمینه استفاده میکند، و آن را برای شرایط داخلی و خارجی مناسب میکند.
بیشتر بخوانید: تلویزیون QLED در برابر تلویزیون OLED: چه تفاوتی وجود دارد و چرا مهم است؟
تفاوت بین CRT ،LCD ،OLED و QLED
CRT
CRT یا لولههای کاتدی پر حجم و بسیار ضخیم هستند. آنها از لولههای شیشهای خلا، تفنگهای الکترونیکی و صفحات انحراف استفاده میکنند و در هنگام کار انرژی بسیار بالایی مصرف میکنند.
LCD
نمایشگرهای LCD یا نمایشگرهای کریستال مایع، تخت، نازک و سبک وزن هستند و در مقایسه با CRT از قابلیت استفاده و کاربرپسندی بیشتری برخوردار هستند. از کریستالهای مایع و لایههای شیشه قطبی برای تولید تصاویر استفاده میشود در حالی که انرژی کمتری نسبت به CRT مصرف میکند.
OLED
نمایشگرهای OLED از یک شیشه با صفحه پلاستیکی استفاده میکنند و برای کار به هیچ نور خارجی احتیاج ندارند. هر پیکسل این نمایشگر یک چراغ LED است و با کنترل هر یک از این LED ها تصویری تشکیل میشود. در مقایسه با نمایشگرهای کریستال مایع بسیار نازکتر و سبکتر است اما گران هستند.
QLED
QLED یا نمایشگرهای ساطع نور کوانتومی نوعی پیشرفته از OLED است که در آن ذرات نوری با اندازه نانومتر معروف به نقاط کوانتومی، نورهای مختلفی را ایجاد میکنند که تصویر را تشکیل میدهند. این فناوری به ایجاد کیفیت تصویر غنیتر و خیره کننده کمک میکند.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید تلویزیون
کاربردهای LCD
در نمایشگرهای دیجیتالی مانند:
- در دستگاههای تست و اندازهگیری برای نمایش خواندن حسگر
- ساعت و ساعت مچی
- دوربینهای دیجیتال و تلفنهای هوشمند برای نمایش تصاویر.
- تلویزیونها و بنرهای تبلیغاتی
منبع: electronicsforu