وقتی قصد خرید رایانه جدید دارید، دانستن تفاوت بین APU ، CPU و GPU یک مزیت قابل توجه است. حتی میتواند در نهایت باعث صرفه جویی در هزینه شما شود. این امر خصوصاً درصورتی که قصد دارید رایانه شخصی خود را تهیه کنید، بیشتر به چشم میخورد.
این سه فناوری اغلب در یک گروه دته بندی میشوند اما نقشهای جداگانهای را ایفا میکنند. دانستن عملکرد هر یک و اینکه آیا ممکن است به آن نیاز داشته باشید بسیار مهم است.
بنابراین، تفاوت بین APU ، CPU و GPU چیست؟
واحد پردازش مرکزی یا CPU، مغز اصلی رایانه است. در رایانههای اولیه، پردازنده مرکزی در تراشههای مختلفی پخش شده بود. با این حال، برای بهبود کارایی و کاهش هزینههای تولید، CPU اکنون در یک تراشه قرار دارد. از این پردازندههای کوچکتر به عنوان ریز پردازنده نیز یاد میشود.
کاهش رد پای CPU همچنین ما را قادر به طراحی و تولید دستگاههای کوچک و جمع و جورتر کرده است. رایانههای رومیزی را میتوان به عنوان دستگاههای همه در یک یافت، لپ تاپ ها همچنان کوچکتر و در عین حال توانایی بالاتری نیز دارند و برخی از تلفنهای هوشمند اکنون قدرت بیشتری نسبت به رایانههای سنتی خود دارند.
پردازنده مرکزی پردازشهای اصلی رایانه شما را انجام میدهد. دستورالعملهای ذخیره شده در RAM دستگاه شما، برای اجرا به CPU ارسال میشود. این یک سیستم سه بخشی است که از مراحل Fetch ، Decode و Execute تشکیل شده است. به طور کلی، این به معنای دریافت ورودیها، درک موجودیت آنها و ایجاد خروجی مطلوب است.
با استفاده از این، CPU شما به همه چیز از جمله بارگذاری سیستم عامل، باز کردن برنامهها و حتی انجام محاسبات و… کمک میکند. عملیات سنگین مانند بازیهای ویدیویی بیشترین بار را بر روی پردازنده شما میگذارد. به همین دلیل است که معمولاً تستهای محک زدن (بنچمارک) بر خلاف استانداردهای بازی انجام میشود.
CPU ها در انواع مختلفی از تراشههای تک هستهای کم مصرف تا هستههای با کارایی بالا در دسترس هستند. اینتل با استفاده از فناوری Hyper-Threading خود یک پردازنده چهار هستهای که مانند یک هشت هستهای عمل میکند. این به شما کمک میکند تا بیشترین قدرت و کارایی را از پردازنده خود بگیرید.
بیشتر بخوانید: اگر باتری لپ تاپ زیاد شارژ شود چه اتفاقی میافتد؟
با وجود تمام پیشرفتهای انجام شده برای پردازندهها، آنها هنوز هم کمبودهایی دارند. یعنی از نظر گرافیکی. CPU ورودیها را میگیرد و در مراحل را به صورت خطی انجام میدهد. با این حال، پردازش گرافیک به پردازش همزمان چندین داده نیاز دارد. واحد پردازش گرافیک (GPU) فشار در پردازنده را کاهش میدهد و عملکرد فیلم شما را بهبود میبخشد.
بیشتر رایانهها و لپ تاپها به CPU و GPU مجهز هستند اما همیشه اینطور نیست. بعضی اوقات، به خصوص در محدوده قیمت پایین، رایانه شما به جای پردازنده گرافیکی اختصاصی، از گرافیک یکپارچه برخوردار است.
هر دو پردازنده گرافیکی و پردازنده مرکزی عملکردهای مشابهی را انجام میدهند، اما نحوه عملکرد آنها متفاوت است. ساختار موازی GPU به طور خاص برای هدف آن سازگار است. این به واحد کمک میکند تا میلیاردها محاسبه در ثانیه را که برای بازی و پخش فیلم مورد نیاز است، به دست آورد. GPU غالباً روی یک کارت گرافیک جداگانه قرار دارد که دارای رم مخصوص به خود نیز میباشد.
این کارت را قادر میسازد دادههای تولید شده خود را ذخیره کند. همچنین به لطف RAM داخلی است که GPU میتواند بافر ایجاد کند، تصاویر کامل شده را ذخیره کند تا زمانی که شما نیاز به نمایش آنها دارید. این به ویژه برای تماشای فیلم بسیار مفید است.
از آنجا که این کارتها به راحتی جایگزین میشوند، اغلب به عنوان یکی از بهترین نسخههای به روزرسانی شده در رایانه شما دیده میشود. کارتهای گرافیک با کارایی بالا معمولاً دارای برچسب قیمت متناسب با یکدیگر هستند.
بیشتر بخوانید: RAM چیست؟ تمام آنچه نیاز است بدانید
برای کاهش اندازه فیزیکی و هزینههای تولی ، تولیدکنندگان راههایی برای ترکیب قطعات الکترونیکی بر روی تراشههای تک پیدا کردهاند. آخرین تکرار این فناوری دستگاههای System-on-a-Chip یا (SoC) است. در این طراحی، تمام وسایل الکترونیکی اصلی بر روی یک قالب قرار میگیرند. این امر باعث رشد دستگاههای محاسباتی ارزان قیمت و تلفنهای هوشمند شد.
با این حال، پیش تولید SoC واحد پردازش سریع یا APU بود. این واحدها CPU و GPU را بر روی یک تراشه واحد ترکیب کرده و یک واحد پردازش ترکیبی را تشکیل میدهند. این نه تنها باعث کاهش هزینه میشود، بلکه باعث بهبود کارایی نیز میشود. به حداقل رساندن فاصله فیزیکی بین این دو، انتقال سریعتر دادهها و افزایش کارایی را امکان پذیر میکند.
از آنجا که GPU ها برای سرعت محاسبه سریعتر بهینه شدهاند، پردازنده میتواند برخی کارها را به GPU بارگیری کند. در یک تنظیم جداگانه، بهره وری حاصل از این تقسیم بار توسط فاصله فیزیکی و سرعت انتقال داده بین این دو تضعیف میشود. با این حال، APU ترکیبی این دستاوردها را ممکن میکند.
با وجود این، یک APU عملکرد مشابه CPU و GPU اختصاصی را ارائه نمیدهد. در عوض، بهتر است به عنوان گامی بالاتر از گرافیک یکپارچه دیده شوند. این باعث میشود APU ها برای کسانی که میخواهند رایانههای شخصی خود را به روز کنند، با یک قیمت ارزان قیمت به روز کنند.
سازنده پردازنده AMDپردازنده APU را توسعه داد. با این حال، آنها تنها کسانی نبودند که پردازندهها را به این روش ترکیب میکنند. اینتل همچنین شروع به ادغام CPU و GPU کرد. تفاوت اصلی این بود که AMD یک سری اختصاصی از APU ها را منتشر کرد، در حالی که اینتل و سایر شرکتها آنها را در خط تولید خود ادغام کردند.
بیشتر بخوانید: چگونه علت داغ شدن CPU را در ویندوز ۱۰ پیدا کنیم
اکنون واحدهای پردازشی اصلی را تحت پوشش قرار دادهایم، شما میدانید که گزینههای زیادی برای رایانه شما وجود دارد. اگر CPU و GPU جداگانه را انتخاب کنید، احتمالاً هزینه بیشتری خواهید کرد، اما همچنین عملکرد قابل توجهی نیز کسب خواهید کرد.
انتخاب APU سازش بین هزینه و عملکرد است. اگر در حال حاضر با گرافیک یکپارچه در حال اجرا هستید، APU یک ارتقاء ارزشمند است.
با این حال، قبل از سرمایه گذاری در APU ، CPU یا GPU ، مطمئن شوید که بهترین گزینه ارتقاء را برای دستگاه خود انتخاب کردهاید. در این صورت، شما باید در نظر بگیرید که کدام یک از این به روزرسانیها باعث بهبود بیشتر رایانه شما میشود.
منبع: MakeUseOf