فضای ابری، انقلاب بزرگ دنیای تکنولوژی برای ذخیرهسازی دادهها و دسترسی لحظهای به آنها است. تکنولوژیای که به لطف رایانش ابری، امکان ذخیرهسازی و نگهداری دادهها و فایلها را در اینترنت فراهم میکند. همه مردم میخواهند دادهها و فایلهایشان -ویدیویی، تصویری، صوتی و متنی- را در فضایی امن و دسترسپذیر ذخیره کنند. با کلود استوریج، میتوان حجم وسیعی از دادههای مختلف را در فضایی امن، ذخیره و در زمان و مکان دلخواه با اتصال به اینترنت به آنها دسترسی پیدا کرد. اما «فضای ابری چه کاربردی دارد؟» و چرا استفاده از آن بهجای دستگاههای ذخیرهسازی فیزیکی، بهتر است؟ با ما همراه باشید تا شما را با کلود استوریج و کاربردهای آن، بیشتر آشنا کنیم.
فضای ابری چیست؟
برای ذخیرهسازی دادهها به روش سنتی، باید از دستگاههای فیزیکی، مانند «فلش، هارد، سرور فیزیکی و…» استفاده کنید. خرید، نگهداری و دسترسی به دادههای دستگاههای فیزیکی (مثل سرورها) زمانبر است و به هزینه و تخصص بالایی نیاز دارد. برای مثال، هنگام نگهداری دادههای مهم در سرورهای فیزیکی، نه تنها باید هزینه بالایی را برای خرید و راهاندازی آن بپردازید، بلکه به فضای ایزوله و نیروی انسانی متخصص هم برای نگهداری دستگاههای فیزیکی ذخیرهسازی، نیاز خواهید داشت؛ در حالیکه میتوان در شبکهی جهانی اینترنت، فضای ذخیرهسازی ابری مورد نیاز با حجم ذخیرهسازی تا هزاران گیگابایت یا ترابایت را با هزینهای مقرونبهصرفه از شرکتهای شخص ثالث خریداری کرد. بنابراین، بدون نیاز به تامین زیرساختهای فیزیکی، امکان ذخیرهسازی سریع دادهها فراهم میشود و میتوانید در مکان و زمان دلخواه، با اتصال به اینترنت به آنها دسترسی داشته باشید.
با کلود استوریج، محدودیت مکانی و زمانی دسترسی به اطلاعات از بین میرود و با پرداخت هزینهای مناسب، حجم فضای ذخیرهسازی چشمگیری در اختیارتان قرار میگیرد. در یک فضای ذخیره سازی ابری، تمام افرادی که دارای مجوز دسترسی هستند، میتوانند به دادهها دسترسی پیدا کنند و امکان اشتراکگذاری و پشتیبانگیری از آنها نیز بهآسانی فراهم است؛ هر زمان که نیاز داشته باشید، میتوانید با پرداخت هزینهای مشخص، فضای مورد نیاز خود را افزایش دهید.
امروزه از فضاهای ابری گوناگون، مثل گوگل درایو (Google Drive)، دراپباکس (Dropbox) و… بسیار استفاده میشود. از کلود استوریجهای پرکاربرد ایرانی نیز میتوان به فضای ابری ابر آروان اشاره کرد که امکاناتی بسیار مناسب و بهروز و هزینهای مقرونبهصرفه دارد.
انواع فضای ابری
پیش از پاسخ به پرسش «فضای ابری چه کاربردی دارد؟»، به معرفی انواع فضای ابری میپردازیم.
کلود استوریج، دارای ۴ نوع است: فضای ابری شخصی، خصوصی، عمومی و هیبریدی (ترکیبی).
فضای ابری شخصی
فضای ذخیرهسازی ابری شخصی، با کمک یک دستگاه متصل به اینترنت، در دسترس کاربران قرار میگیرد. در این حالت، کاربر، مالک دستگاه است و میتواند با اتصال به اینترنت -در هر زمان و مکان- به دادههای دستگاه خود دسترسی پیدا کند. بدین ترتیب، کاربران میتوانند دادههای شخصی، مثل فیلم، عکس، موسیقی و… را در فضایی امن با مجوز دسترسی شخصی، ذخیره و نگهداری کنند.
فضای ابری خصوصی
کلود استوریج خصوصی، برای نگهداری از دادهها و فایلهای مهم شرکتها و سازمانها با دسترسی تنظیمات حریم خصوصی ویژه، ارایه میشود. بنابراین، تنها کاربران مجاز، امکان دسترسی به ابر خصوصی را دارند و میتوانند براساس سطوح مجوز دسترسی خود، به فایلهایشان دسترسی پیدا کنند.
برای مثال، بانکها و داروخانهها برای نگهداری اطلاعات مهم کاربرانشان و مشخصات داروها، از این فضا استفاده میکنند. بنابراین، تنها برای کارمندان با دسترسیهای مشخص؛ امکان مشاهده، اشتراکگذاری و استفاده از دادهها فراهم میشود.
فضای ابری عمومی
کلود استوریج عمومی، فضایی همگانی است که همهی افراد میتوانند به اطلاعات آن دسترسی پیدا کنند. نمونهای از این کاربرد را میتوان در سرویسهای گوگل درایو، دراپباکس و… مشاهده کرد. در این فضاها، همهی کاربران میتوانند دادههایشان را ذخیره و با دیگران بهاشتراک بگذارند؛ مثلن میتوانید با دسترسی خود به پلتفرم گوگل درایو، فایلهایتان را در آنجا بارگذاری کرده و آنها را در زمان و مکان دلخواه، دانلود کنید.
فضای ابری هیبریدی (ترکیبی)
فضای ذخیرهسازی ابری هیبریدی، ترکیبی از کلود استوریج عمومی و خصوصی است. کاربرد این فضا زمانی است که شرکتها و سازمانها بخواهند بخشی از اطلاعات خود را بهشکل خصوصی و با دسترسی اختصاصی ذخیره کنند و بخشی دیگر را بهشکل عمومی و با دسترسی همگانی ذخیره کنند. بسیاری از سرویسدهندگان شخص ثالث کلود استوریج، از CDN رایگان یا پولی برای تحویل سریع محتوا به کاربران استفاده میکنند. استفاده از این تکنولوژی، بازیابی فایلهای ذخیرهشده در ابر را بهطور چشمگیری سریعتر میکند.
فضای ابری چه کاربردی دارد؟
پس از معرفی و شناخت انواع فضای ابری، زمان آن است که دربارهی کاربردهای فضای ابری صحبت کنیم. فضای ابری، دو کاربرد مهم و اصلی دارد:
۱- نگهداری از فایلهای شخصی
نگهداری فایلهای شخصی در موبایلها و کامپیوترها، بسیاری از کاربران را به دلیل فضای محدودشان، با مشکل روبهرو میکند. از این رو، شما میتوانید دادههای خود را در کلود استوریجها ذخیره و در هر زمان به آنها دسترسی پیدا کنید. بسیاری از ارایهکنندگان فضای ابری -مانند ابر آروان- امکان ذخیرهسازی فایلها را در فضای رایگان، در اختیار کاربران قرار میدهند. شما نیز میتوانید بدون صرف هزینه، اطلاعات خود را در یک فضای دسترسپذیر و همیشگی، ذخیره کنید.
۲- نگهداری از اطلاعات سازمانها و آرشیو اطلاعات مهم
بسیاری از سازمانها که نیاز به دسترسی و اشتراکگذاری آنی اطلاعات دارند، از فضای ابری برای ذخیرهسازی اطلاعات مهم خود استفاده میکنند. با این کار، هزینههایشان بهازای میزان حجم فضای انتخابی، پرداخت میشود و نیازی به صرف هزینه برای زیرساختهای فیزیکی ندارند. همچنین در برخی موارد، افراد و کسبوکارها، تنها میخواهند اطلاعات حجیم و باارزش خود را آرشیو کنند تا در زمان و مکان دلخواه، به آنها دسترسی داشته باشند. بنابراین، در هر حوزهای که به نگهداری اطلاعات با دسترسی آسان، هزینه مقرونبهصرفه، امکان ارتقای لحظهای فضای ذخیرهسازی و امنیت بالا نیاز است، استفاده از فضای ابری، گزینهی مناسبی خواهد بود.
رکورد SRV چیست؟
از رکورد سفارشی SRV که مخفف عبارت Service Record است، در ساختار DNS دامنه (نام میزبان)، برای برقراری ارتباط دامنه با سرویسها استفاده میشود. با استفاده از این رکورد، میتوانید نحوهی تعامل دامنهها را با سرویسهای اینترنتی مثل FTP مشخص کنید. رکورد SRV، در سیستم نام دامنه (DNS)، مشخصاتی مانند شماره پورت و نام میزبان را مشخص میکند. همچنین با این رکورد، میتوان سرورهای شناساییپذیر ساخت و بهوسیلهی دامنه، به سرورهای با دسترسی اولویت بالا -بدون نیاز به اطلاع از محل دقیق آنها- دسترسی پیدا کرد. این روش، به سرویسدهندههای شخص ثالث اجازه میدهد که از چندین سرور برای یک دامنه استفاده کنند؛ اینگونه، درهنگام خرابی سرور اصلی، سرورهای دیگر در دسترس خواهند بود.
جمعبندی
برای دسترسی آسان و همیشگی به اطلاعات مهمتان در هر زمان و هر مکان، نیازمند یک فضای ذخیرهسازی امن و پایدار هستید؛ فضای ابری، میتواند پاسخگوی این نیاز اساسی باشد. روزانه از فضاهای ابری مختلفی استفاده میکنیم که ممکن است دربارهی آنها اطلاعات چندانی نداشته باشیم. در این مطلب، سعی کردیم شما را با کلود استوریج و کاربردها و انواع آن، بیشتر آشنا کنیم و به پرسش «فضای ابری چه کاربردی دارد؟» پاسخ دهیم.