گوشیهای هوشمند دارای حسگرهای مختلفی ازجمله حسگر مجاورت، شتابسنج، ژیروسکوپ، حسگر فشارسنج، حسگر مغناطیسسنج، حسگر GPS ، حسگرتشخیص چهره و… هستند که هرکدام وظیفهی خاصی برعهده دارند.
آیا تاکنون از خود پرسیدهاید که چگونه موقعی که حین برقراری تماس گوشی را نزدیک گوش خود میگیرید، صفحهنمایش آن بهصورت خودکار خاموش کند یا چگونه با چرخاندن صفحهنمایش، ویدئو بهصورت خودکار به حالت افقی یا عمودی پخش میشود یا چگونه در یک بازی ریسینگ میتوانید با تکاندادن گوشی، بهراحتی خودرو را هدایت کنید یا تنظیم نور خودکار صفحهنمایش چگونه انجام میشود؟
در ادامه با بررسی حسگرهای موجود در گوشیهای هوشمند از ابعاد مختلف به تمام این سؤالها و سؤالهای مشابه پاسخ خواهیم داد و نحوهی کار، کاربردها و سایر موارد مهم دیگر دربارهی این حسگرها را بیان میکنیم.
فهرست حسگرهای موجود در گوشیهای هوشمند
- حسگر مجاورت
- حسگر شتابسنج
- حسگر ژیروسکوپ
- حسگر مغناطیسسنج یا قطبنمای دیجیتالی
- حسگر GPS
- حسگر فشارسنج
- حسگر نور محیطی
- حسگرهای صفحه نمایش لمسی
- حسگرهای زیستسنجشی ازجمله حسگر اثر انگشت ، حسگر تشخیص عنبیه و حسگر تشخیص چهره
- حسگرهای دوربین (حسگر تصویر، حسگر عمق و حسگر ToF)
- حسگر میکروفون
- حسگرهای مرتباط با سلامت و ورزش افراد مثل حسگر تشخیصدهندهی ضربان قلب یا حسکر گامشمار
- حسگراسکنر بارکد و کدهای QR
- حسگر دماسنج
- حسگر تشخیصدهندهی رطوبت هوا
- حسگر شمارشگر گایگر
در مقالههای قبلی در مورد حسگر مجاور ، شتابسنج ، ژیروسکوپ ، gps ، حسگر فشارسنج، حسگر نورمحیطی، حسگر صفحه نمایش لمسی، حسگر اثر انگشت و حسگر تشخیص چهره بحث کردیم و در این مقاله به بررسی میپردازیم و در مقالههای آتی در مورد بقیه حسگرها بحث خواهیم کرد.
حسگرهای زیستسنجشی
حسگرهای زیستسنجشی گوشی از ویژگیهای بیولوژیکی کاربر برای تشخیص هویت او و بازکردن قفل گوشی استفاده میکند. حسگر اثر انگشت، حسگر عنبیه و حسگر تشخیص چهره جزو حسگرهای زیستسنجشی گوشی هستند.
حسگر تشخیص چهره
تعریف
فناوری تشخیص چهره ابزاری برای تشخیص و تأیید هویت فرد با استفاده از یک تصویر دیجیتالی و یک فریم ویدئو است.
ساختار و نحوهی کار
حسگر تشخیص چهره از دو ماژول تشکیل شده است که یکی از آنها وظیفهی اسکن چهره را بر عهده دارد و دیگری الگوی تشخیصدادهشده را تحلیل و هویت فرد را تشخیص میدهد. در این حسگر ابتدا ماژول اول ۳۰ هزار نقطهی مادون قرمز را با استفاده از پرتوی لیزر بهصورت فرد میتاباند و سپس ماژول دوم پس از دریافت، تفسیر و خواندن اطلاعات، آنها را برای پردازندهی گوشی ارسال میکند تا پردازنده برخی از ویژگیهای خاص چهره را با ویژگیهای ذخیرهشده در گوشی مطابقت دهد. چنانچه این ویژگیها با یکدیگر مطابقت داشته باشند، قفل گوشی باز میشود.
کاربردها
حسگر تشخیص چهره نیز مانند دو حسگر دیگر زیستسنجشی گوشی ابزاری برای بازکردن قفل گوشی محسوب میشود. شرکتی به نام لیستِرین (Listerine) اپلیکیشنی عرضه کرده است که افراد نابینا با استفاده از آن میتوانند تنها با لبخندزدن و از طریق حسگر تشخیص چهره قفل گوشی خود را باز کنند. زمانیکه قفل گوشی باز شد، اپلیکیشن این موضوع را با یک ویبرهی کوتاه به کاربران اطلاع میدهد.
از دیگر کاربردهای این حسگر در گوشیهای هوشمند میتوان به تشخیص هویت افراد توسط نیروهای پلیس با اپلیکیشنهای موبایل، بازگرداندن حیوانهای خانگی گمشده به صاحبانشان با استفاده از اپلیکیشن Finding Rover (افرادی که حیوانهای خانگی گمشده را پیدا میکند، میتوانند با اسکن چهرهی حیوانات با این اپلیکیشن و مطابقت آنها با تصاویر ذخیرهشده در پایگاههای دادهی فروشگاههای حیوانهای خانگی که توسط صاحبان آنها بارگذاری شده است، صاحب حیوان را پیدا کنند ) و دسترسی به اپلیکیشنها و تنظیمات یا جلوگیری از دسترسی سایر افراد به آنها از طریق اپلیکیشنهایی مثل Face Lock Screen For Phone Camera یا IObit Applock برای گوشیهای اندرویدی اشاره کرد.
فعال و غیرفعال کردن
برای فعالکردن حسگر تشخیص چهره در گوشیهای مجهز به این حسگر، باید به بخش Security مراجعه کنید و بهدنبال گزینهی face recognition یا گزینههای مشابه باشید.
برای فعالکردن حسگر تشخیص چهره در گوشیهای آیفون که تحتعنوان Face ID شناخته میشود، ابتدا بخش Face ID & Passcode را در تنظیمات گوشی انتخاب و سپس گزینهی Set Up Face ID را لمس کنید. در مرحلهی بعد گوشی را در حالت عمودی بگیرید و درحالی که گوشی مقابل صورت شما قرار دارد، بدون حرکت به گوشی نگاه کنید.
در صورتیکه چشم کاربر بسته باشد، گوشی نمیتواند چهرهی او را شناسایی کند؛ در محیطهای تاریک یا زمانیکه فردی از وسایلی همچون کلاه، روسری و عینک آفتابی استفاده کند یا چهرهی او با ریش یا مواد آرایشی کمی تغییر کرده باشد، نیز عملکرد حسگر مختل میشود. درضمن گوشی را طوری جلوی صورت خود بگیرید که دوربین و چشم شما دقیقا در یک خط باشند.
رفع مشکل حسگر
چنانچه حسگر دچار مشکل شد، توصیه میکنیم ابتدا تمام اپلیکیشنها را ببندید و گوشی را ریست کنید. برای بستن اپلیکیشنها در گوشیهای اندرویدی میتوانید از دکمهی مربع در دکمههای ناوبری اندروید استفاده کنید.
برای بستن اپلیکیشنها در گوشیهای آیفون نیز تنها کافی است انگشت خود را در صفحهی هوم به سمت بالا سوایپ کنید و پس از بازشدن اپلیکیشنها، با نگهداشتن انگشت خود روی پنجرهی پیشنمایش هر یک از اپلیکیشنها و سوایپکردن به سمت بالا، هر یک از اپلیکیشنها را بهصورت جداگانه ببندید.
برای رفع مشکل این حسگر در گوشیهای آیفون میتوانید گزینههای Require attention for Face ID و Attention Aware Features را در بخش Face ID & Passcode غیرفعال کنید یا Face ID را در همین بخش ریست و سپس خود گوشی را ریست کنید. ریست تمام تنظیمات هم میتواند راهحل خوبی باشد. برای ریستکردن تمام تنظیمات گزینهی Reset all settings را در بخش Reset در سربرگ General انتخاب کنید. پس از انتخاب این گزینه و واردکردن رمز عبور، گوشی و تمام تنظیمات ریست میشوند. چنانچه هیچ یک از این راهحلها جواب نداد، گوشی را قبل از بردن به تعمیرگاه، بهروزرسانی iOS و ریست فکتوری را هم بهعنوان آخرین راهحل امتحان کنید.
منبع: زومیت